Suedia confirmă că, după ce va adera la NATO, ar putea transfera avioane Gripen în Ucraina

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Ministrul suedez al Apărării reafirmă disponibilitatea țării sale de a trimite avioane de luptă în Ucraina după finalizarea aderării la NATO. Pal Jonson, ministrul apărării din țara scandinavă a făcut declarații pe acest subiect, în cadrul unui interviu acordat, pe 16 februarie, publicației Kyiv Independent cu ocazia Conferinței de securitate de la München.

„Pentru ca noi să luăm o decizie, trebuie să fim membri cu drepturi depline ai NATO și să facem parte din Articolul 5. Aceasta este, de asemenea, o decizie care trebuie luată în colaborare cu alții”, a declarat Jonson.

„Ucraina are nevoie de avioane de vânătoare din generațiile a patra și a cincea. Dacă noi, într-un fel sau altul, vă putem ajuta (Ucraina), suntem deschiși la asta", a spus ministrul.

Jonson a subliniat că eforturile aliate sunt în prezent axate pe furnizarea de avioane F-16, trupelor ucrainene. Olanda, Danemarca, Belgia și Norvegia s-au angajat să doneze Ucrainei unele dintre avioanele lor F-16.

„Dar dacă putem ajuta în orice fel, suntem bucuroși să examinăm această posibilitate”, a precizat ministrul.

Deși Suedia a solicitat aderarea la NATO în 2022, la scurt timp după începerea invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei, procesul a fost întârziat de Ungaria și Turcia.

După ce parlamentul turc a ratificat, în cele din urmă, cererea Suediei la începutul acestui an, Budapesta rămâne ultimul obstacol de depășit.

Încă de la începutul invaziei rusești pe scară largă, Ucraina a cerut Occidentului avioane de luptă moderne cu care să-și poată controla mai bine spațiul aerian. Cea mai fezabilă soluție a fost aeronava F-16 datorită capabilităților de luptă avansate și numărului mare de astfel de aparate, iar în 2023 Statele Unite și-au dat acordul pentru furnizarea către trupele ucrainene.

Pe lângă F-16, oficialii ucraineni și-au arătat interesul și pentru alte tipuri de aeronave de luptă, inclusiv Saab JAS 39 Gripen de fabricație suedeză. Stockholmul a declarat anterior că va lua în considerare furnizarea avioanelor de acest tip numai după intrarea în NATO.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel