Sub pretextul unor investiţii în Emiratele Arabe Unite, China construieşte infrastructură militară în portul Khalifa

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit unei anchete jurnalistice a Wall Street Journal, agențiile de informații americane au aflat în această primăvară că Beijingul construia în secret infrastructură militară într-un port din Emiratele Arabe Unite. Această situaţie a ridicat multe semne de întrebare la Washington cu privire la intenţiile Chinei, deoarece Emiratele Arabe Unite sunt unul dintre cei mai apropiați aliați ai SUA din Orientul Mijlociu.

Administraţia Biden a făcut presiuni asupra Emiratelor Arabe Unite cerând blocarea construcţiei unui proiect portuar chinez lângă Abu Dhabi, pe fondul suspiciunilor că ar avea potenţiale scopuri militare, a raportat vineri Wall Street Journal, citat de Epoch Times.

Potrivit publicaţiei, agenţiile de informaţii americane au detectat excavarea unei gropi uriaşe pentru a găzdui o clădire cu mai multe etaje în portul Khalifa, care se află la aproximativ 80 km nord de Abu Dhabi şi este locul în care gigantul conglomerat chinez de transport maritim COŞCO a construit un terminal comercial de containere care este acum operaţional.

La începutul acestui an, locul a fost acoperit, pentru a preveni inspecţiile, a raportat Wall Street Journal.

Citând surse anonime, WSJ a spus că SUA se teme că regimul de la Beijing încearcă să stabilească o prezenţă militară în Emirate, pe fondul eforturilor Partidului Comunist Chinez de a-şi spori influenţa globală prin acorduri comerciale şi diplomaţie agresivă.

Incidentul a declanşat o serie de întâlniri şi vizite ale oficialilor americani, Casa Albă avertizând că o prezenţă militară chineză ar putea ameninţa legăturile cu aliatul tradiţional al SUA în Golf.

Sursele au adăugat că guvernul Emiratelor nu avea cunoştinţă de natura militară a activităţii.

Un purtător de cuvânt al ambasadei Emiratelor Arabe Unite la Washington a declarat pentru WSJ că Emiratele Arabe Unite „nu au avut niciodată un acord, plan, discuţii sau intenţie de a găzdui o bază militară chineză sau un avanpost de vreun fel”.

Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns solicitărilor de comentarii, potrivit WSJ.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel