SUA vor să cumpere puști de asalt Kalashnikov AK-74, inclusiv din România. Modelul românesc PA md. 86 corespunde cerințelor

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldat român în timpul unor trageri cu PA md. 86. Foto: Wikipedia
Soldat român în timpul unor trageri cu PA md. 86. Foto: Wikipedia

US Army a anunțat la finalul lui octombrie că va achiziționa puști de asalt Kalashnikov AK-74, primele răspunsuri de la potențialii furnizori fiind așteptate până pe 17 noiembrie.

Achiziția este făcută în cadrul programului de înzestrare al infanteriei cu armament portabil, program cunoscut sub numele Program Manager for Soldier Lethality (PMSL).

În aprilie, US Army a anunțat că tocmai a selectat Sig Sauer pentru a furniza puști de asalt XM5 și XM250, calibrul 6,8 mm, care vor înlocui M-16 și M4 dar, se pare că, în prezent, sunt luate în calcul și alte variante, cum ar fi AK-74, potrivit publicației franceze Zone Militaire.

Mai exact, armata americană caută AK-74 cu pat fix și o lungime a țevii de aproximativ 16 inch [406,4 mm].

 

Modelul AK-74 produs în România - PA md. 86 - este de interes pentru US Army

 

„Sistemele de arme de interes sunt cele care urmează modelul puștilor din România (ex. Model 86), Rusia (ex. AK-74) și Germania de Est (ex. MPi AK74), se precizează în anunțul US Army.

Alte produse oarecum similare cu AK-74, precum cele fabricate în Bulgaria și Polonia, nu intră în atenția US Army.
„Armele fabricate în altă parte sunt, de asemenea, de dorit, cu condiția să fie conforme cu designul AK-74. Cu toate acestea, cele produse în Bulgaria [AR-SF] și Polonia [Tantal] nu vor fi acceptate.”

Starea armelor solicitate de armata SUA nu contează, singurul criteriu luat în considerare fiind ca „sigure pentru tragere”.

Se estimează că la nivel mondial ar fi fost fabricate aproximativ cinci milioane de arme AK-74, în diverse variante.

În Forțele Armate ale României arma este cunoscută sub denumirea de pistol-mitralieră/pușcă-automată model 1986, fiind foarte apreciată de profesioniști și de cei care au făcut armata ca militari în termen, în special după 1990.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play),  iOS (App Store).

Este considerată o armă extrem de precisă și fiabilă. Distanța până la care se garantează lovirea țintei într-un procent de peste 90%, cu scoaterea din luptă a adversarului - bătaia eficace – este de 625 de metri, dublă față de arma predecesoare AK-47.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel