SUA vor furniza Egiptului avioane F-15

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Marți, comandantul Comandamentului Central al SUA, Frank McKenzie, și-a exprimat convingerea că țara sa va furniza Egiptului avioane F-15, fără a dezvălui detalii despre calendarul sau numărul de avioane de vânătoare fabricate de Boeing.

Declarația lui Frank McKenzie a venit la câteva zile după ce Senatul SUA a aprobat vânzări militare către Cairo în valoare de 2,2 miliarde de dolari. Acesta a afirmat în timpul unei audieri în Congres: "Cred că avem vestea bună că le vom furniza F-15 și este o muncă lungă și grea".

Deși generalul McKenzie nu a oferit alte detalii, este probabil vorba despre cea mai recentă variantă, Advanced Eagle, care a fost vândută anterior Arabiei Saudite ca F-15SA, Qatarului ca F-15QA și Forțelor Aeriene ale SUA ca F-15EX și care a fost recent aprobată pentru vânzare în Indonezia ca F-15ID.

Luna trecută, McKenzie a confirmat sprijinul militar "foarte puternic" pentru Egipt în timpul vizitei sale la Cairo, ca urmare a deciziei administrației președintelui Joe Biden de a reduce ajutorul militar cu 130 de milioane de dolari.

Pe 10 martie, Senatul SUA a aprobat vânzări militare către Egipt, inclusiv avioane C-130, într-o tranzacție în valoare de 2,2 miliarde de dolari.

Senatul a aprobat acordul cu 81 de voturi pentru și 18 împotrivă, în timp ce Departamentul Apărării al SUA a anunțat că acesta prevede vânzarea a 12 avioane C-130J-30 Super Hercules care include echipamente de sprijin, piese de schimb și suport tehnic.

Egiptul se bucură de relații bune cu SUA, descrise ca fiind "strânse și strategice" și este considerat printre principalii săi aliați în afara NATO.

Washingtonul oferă Egiptului aproximativ 1,5 miliarde de dolari ca ajutor anual, dintre care 1,3 miliarde sunt destinați armatei egiptene, de când Cairo a semnat tratatul de pace cu Israelul în 1979.

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel