SUA vor ca F-22, cel mai performant avion din lume, să câștige lupta cu timpul. Doar jumătate din cele 186 de avioane au eficiență maximă în luptă

F-22 Raptor, sursă foto: US Air Force
F-22 Raptor, sursă foto: US Air Force

Recent, un pilot de F-16 Fighting Falcon Viper - cea mai modernă versiune - a afirmat că F-22 Raptor rămâne cel mai performant avion din lume, cu o capacitate de luptă aeriană fără precedent, dar admite că e depășit de războaiele moderne iar în cazul unui iptoetic conflict împotriva Rusiei sau Chinei ar prefera să zboare pe F-35 Lightning II.

„Când a fost ultima oară când un avion de luptă american a doborât un alt avion de luptă într-un dogfight (confruntare aeriană)?”, se întreabă retoric pilotul american, amintind că la modul în care se desfășoară azi conflictele, prin angajarea țintelor de la mare distanță, F-35 Lightning II e superior.

Însă F-22 Raptor rămâne o poveste de succes, la peste trei decenii de la zborul inaugural al aeronavei de generația a V-a.

În prezent SUA mai dețin 186 de avioane F-22 Raptor, iar un raport al agenției guvernamentale americane General Accountability Office (GAO) precizează că doar jumătate din acestea au în prezent „eficiență maximă în luptă”. Raportul face o analiză critică a mai multor tipuri de aeronave și oferă soluții pentru remedierea problemelor. 

Raportul, citat de Business Insider, identifică principalele cauze problemele de întreținere a avioanelor, lipsa pieselor, întârzieri și nu în ultimul rând uzura generată de trecerea timpului.

Astfel, în ceea ce privește F-22 Raptor, doar 93 din cele 186 de avioane se afla la capacitate maximă de a efectua misiuni.

 

Americanii au demarat programe ample pentru modernizarea F-22. Vor fi integrate noi sisteme iar resursa de viață va fi prelungită

 

2. F-22 Rapto... (f_22_24695800.JPG)

F-22 Raptor, USAF

SUA nu vor renunța însă la F-22 până la dezvoltarea platformelor de generația a V-a.

Astfel, așa cum a semnalat și DefenseRomania la vremea respectivă, în noiembrie anul trecut forțele aeriene americane (USAF) au acordat companiei Lockheed Martin un contract de 10,9 miliarde de dolari pentru modernizarea avionului de luptă F-22 Raptor.

Acordul, cu o valoare foarte mare, este pe termen și cantități nedefinite și face parte din programul de Îmbunătățire și Susținere Avansată a aeronavei Raptor (Advanced Raptor Enhancement and Sustainment - ARES), care este estimat că se va derula pe o perioadă de 10 ani.

Potrivit unui anunț al Departamentului american la Apărării, contractul va acoperi servicii, în care sunt incluse upgrade-uri și reparații,  kit de modernizare hardware, logistică etc.

Dacă toate opțiunile contractuale vor fi executate, Pentagonul se așteaptă ca lucrările să fie terminate până la 31 octombrie 2031.

Acest contract masiv de modernizare reprezintă, probabil, ultima implicare a companiei în destinul aeronavei, deoarece este de așteptat ca locul său să fie luat de avionul de generația a șasea NGAD (Next Generation Air Dominance).

Totodată, Forțele Aeriene americane analizează în acest moment posibilitatea instalării unor senzori avansați de căutare și urmărire în infraroșu [IRST] pe avioanele de generaţia a V-a F-22 Raptor.

În cadrul programului Advanced Tactical Fighter (ATF), care a dat naştere avionului F-22 Raptor, a fost planificat inițial ca aeronava de generaţie a V-a să aibă un IRST, un senzor care oferă unei aeronave de luptă posibilitatea de a detecta și urmări alte aeronave la distanțe mari, inclusiv cele cu caracteristici stealth, și care este total pasiv și imun în raza de acțiune a sistemelor de război electronic, dar din cauza costurilor uriașe, producția de serie nu a inclus și această caracteristică.

În ceea ce privește modul în care un senzor IRST ar putea fi integrat în F-22, azi, acest lucru reprezintă cu siguranță o provocare. Adăugarea oricărui element exterior pe fuzelajul aeronavei F-22 ar reduce substanţial din caracteristicile sale stealth. 

 

F-22 Raptor, unul din cele mai performante avioane din lume

 

F-22 Raptor este unul dintre cele mai performante avioane de vânătoare din lume. Din păcate din cauza costurilor foarte ridicate, coroborat cu dezvoltarea aeronavelor de generația a V-a de către Rusia și China, dar și a faptului că SUA au interzis exportul aeronavelor, producția F-22 a fost stopată.

SUA s-au axat pe F-35, mai ieftin decât F-22. Prețul unui F-22, pe unitate, se ridică la aproximativ 150 de milioane de dolari.

Există în prezent doar 186 de aeronave F-22 Raptor operaționale. Evident, toate sub comanda SUA. 

CITEȘTE ȘI: F-22 sau F-35? Pilot american: Raptor, cel mai performant avion văzut de omenire, dar prefer F-35 într-un război împotriva Rusiei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel