F-22 Raptor poate primi un upgrade mult aşteptat. US Air Force vor senzori avansați de căutare și urmărire în infraroșu

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Aeriene SUA (US Air Force) analizează în acest moment posibilitatea instalării unor senzori avansați de căutare și urmărire în infraroșu [IRST] pe avioanele de generaţia a V-a F-22 Raptor.

După cum precizează analiştii militari ai publicaţiei The War Zone, în cadrul programului Advanced Tactical Fighter (ATF), care a dat naştere avionului F-22 Raptor, a fost planificat inițial ca aeronava de generaţie a V-a să aibă un IRST, un senzor care oferă unei aeronave de luptă posibilitatea de a detecta și urmări alte aeronave la distanțe mari, inclusiv cele cu caracteristici stealth, și care este total pasiv și imun în raza de acțiune a sistemelor de război electronic.

 

La 30 ani de la zborul inaugural al F-22 Raptor, US Air Force caută soluții pentru integrarea IRST

 

Sursa citată aminteşte că, în cadrul programului Advanced Tactical Fighter (ATF), a fost luată decizia de a nu se instala un senzor de căutare și urmărire în infraroșu [IRST] din cauza costurilor prea mari. 

Acum, la mai bine de 30 de ani de la zborul inaugural al F-22, Forțele Aeriene SUA fac calcule şi caută soluţii pentru integrarea unui IRST la bordul aeronavei stealth de generaţia a V-a.

Potrivit publicaţiei The War Zone, într-un document realizat în cadrul programului Small Business Innovation Research (SBIR) se solicită dezvoltarea unui senzor avansat de căutare și urmărire în infraroșu [IRST] pentru F-22, precum şi alte cerințe ce ţin de modernizarea acestei aeronave.

„Biroul de programe al F-22 caută noi soluții hardware și software care să ofere capabilități de detectare în infraroșu pe distanță lungă”, se arată în document. Dacă un antreprenor este capabil să dezvolte un produs care îndeplinește cerințele, Forțele Aeriene îl vor evalua, cu intenția de a-l integra pe avion de luptă.

În același document, Forțele Aeriene SUA solicită companiilor din domeniul apărării dezvoltarea mai multor sisteme care sunt necesare modernizării aeronavelor F-22, cum ar fi: navigație alternativă la GPS, afișaj montat pe cască, generarea de date sintetice etc. Biroul de Programe F-22 spune că ar putea lua în considerare și finanțarea altor proiecte care nu sunt prezentate mai sus.

 

Senzorul IRST a fost sacrificat inițial pentru reducerea bugetului programului F-22 Raptor

 

După cum am menționat, F-22 urma să dispună de un IRST avansat, într-un moment în care acest tip de tehnologie era o raritate printre dotările cu care veneau avioanele de luptă occidentale. Cu toate acestea, când F-22 Raptor a intrat în producţia de serie, senzorul avansat de căutare și urmărire în infraroșu [IRST] a fost una dintre dotările care au căzut victimă măsurilor de reducere a bugetului la începutul programului Advanced Tactical Fighter.

În ceea ce privește modul în care un senzor IRST ar putea fi integrat în F-22, azi, acest lucru reprezintă cu siguranță o provocare. Adăugarea oricărui element exterior pe fuzelajul aeronavei F-22 ar reduce substanţial din caracteristicile sale stealth. 

Instalarea internă a senzorului este o posibilitate, deși exista riscul ca acest lucru să afecteze și semnătura generală a radarului aeronavei. Apoi, se pune întrebarea dacă există suficient spațiu în interiorul aeronavei pentru a găzdui acest sistem.

În 2017, Ken Merchant, care era atunci vicepreședintele Lockheed pentru programul F-22, a declarat pentru Air Force Magazine că nu există suficient spaţiu pentru a instala un IRST în interiorul aeronavei F-22.

O opțiune ar putea fi integrarea unor sisteme asemănătoare IRST într-unul dintre senzorii existenți deja pe F-22, acesta fiind sistemul de senzori AN/AAR-56 sau MLD. În prezent, acest sistem oferă pilotului avionului de luptă F-22 capacitatea de detectare la 360 de grade atât a rachetelor ghidate aer-aer, cât pe cele sol-aer.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel