Resursa de viață pentru F-22 ar putea fi prelungită până în 2040. Contract record în SUA pentru modernizarea F-22 Raptor

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
F-22 Raptor, sursă foto: U.S. Air Force
F-22 Raptor, sursă foto: U.S. Air Force

Forțele aeriene americane (USAF) au acordat, pe 5 noiembrie, companiei Lockheed Martin un contract de 10,9 miliarde de dolari pentru modernizarea avionului de luptă F-22 Raptor.

Acordul, cu o valoare foarte mare, este pe termen și cantități nedefinite și face parte din programul de Îmbunătățire și Susținere Avansată a aeronavei Raptor (Advanced Raptor Enhancement and Sustainment - ARES), care este estimat că se va derula pe o perioadă de 10 ani.

Potrivit unui anunț al Departamentului american la Apărării, contractul va acoperi servicii, în care sunt incluse upgrade-uri și reparații,  kit de modernizare hardware, logistică etc.

Dacă toate opțiunile contractuale vor fi executate, Pentagonul se așteaptă ca lucrările să fie terminate până la 31 octombrie 2031.

Avionul de luptă stealth F-22 a fost construit de Lockheed Martin și acest contract masiv de modernizare reprezintă, probabil, ultima implicare a companiei în destinul aeronavei, deoarece este de așteptat ca locul său să fie luat de avionul de generația a șasea NGAD (Next Generation Air Dominance).

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene (AFCS), generalul Charles „CQ” Brown, a declarat în mai că Forțele Aeriene intenționează să retragă în cele din urmă F-22, ca parte a unui efort de a-și reduce inventarul de avioane de vânătoare.

Generalul-locotenent Clinton Hinote, adjunctul AFCS pentru strategie, integrare și cerințe, a declarat tot în luna mai, pentru Defense News, că USAF intenționează să folosească Raptor ca „punte” până la finalizarea programului NGAD.

Hinote a remarcat că până în anii 2030, Raptor va avea patru decenii, după ce a intrat în dezvoltare în 1991.

 

Resursa de viață a F-22 Raptor ar putea fi prelungită până în 2040

 

2. F-22 Rapto... (f-22-raptor-sua_83550000.jpg)

F-22 Raptor, sursă foto: U.S. Air Force

 

Primul zbor al unui avion Raptor a  efectuat în 1997, iar introducerea în serviciu a avut loc în 2005.

Aeronava de generația a sașea – NGAD, potrivit mai multor informații, ar fi executat primul zbor în 2020.

„Nu va fi instrumentul potrivit pentru această meserie”, a mai precizat Hinote în mai, referindu-se la F-22, „mai ales când vorbim despre apărarea prietenilor noștri precum Taiwan, Japonia și Filipine împotriva unei amenințări chineze care crește și crește”.

În 2018, se estima că avionul Raptor va rămâne în înzestrarea USAF până în 2060, dar situația geopolitică s-a transformat radical de atunci, în sensul că relația CHINA-SUA a devenit foarte tensionată, iar ritmul de creștere a capacității militare a Beijingului a depășit prognoza Washingtonului.

Noua realitate a determinat SUA să treacă la proiectarea de noi arme, inclusiv a NGAD, ceea ce va duce la retragerea prematură a F-22, considerat foarte scump, deși este în continuare cel mai bun avion de luptă din lume.

Cu toate acestea, programul ARES de modernizare va duce avionul F-22, cel mai probabil, la orizontul anilor 2040, mai mult cu 10 ani decât se aprecia în mai 2021.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel