SUA trimit mai multe forțe în Siria

Eduard Pascu / 25 oct 2019 / 08:35

SUA au anunţat joi trimiterea de întăriri militare pentru protejarea câmpurilor petrolifere din estul Siriei, după retragerea trupelor americane din zonele de frontieră cu Turcia care a lăsat câmp deschis operaţiunii militare a Ankarei împotriva forţelor kurde, relatează AFP, transmite Agerpres.

"Statele Unite sunt hotărâte să-şi consolideze poziţiile, în cooperare cu partenerii noştri din Forţele Democratice Siriene (FDS), cu întăriri militare", a afirmat un responsabil militar, fără a preciza amploarea dispozitivului prevăzut.

În pofida retragerii trupelor americane din nordul Siriei, Forţele Democratice Siriene - coaliţia arabo-kurdă pe care Washingtonul s-a bazat în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI) - cooperează şi în prezent cu Statele Unite în provincia Deir Ezzor (est), în apropiere de graniţa irakiană, unde se află cele mai mari câmpuri petrolifere din ţară. Aproape 200 de soldaţi americani sunt încă prezenţi în zonă.

"Obiectivul este de a preveni ca aceste câmpuri petrolifere să cadă în mâinile SI sau ale altor grupuri destabilizatoare", a adăugat oficialul citat sub rezerva anonimatului. ''Trebuie să oprim accesul SI la această sursă de venituri pentru a preveni o recrudescenţă'' a grupului jihadist, a menţionat el.

Preşedintele american Donald Trump a afirmat miercuri că un ''număr redus de soldaţi'' americani va rămâne în Siria, ''în zonele unde se află petrol''.

Vezi și: Rusia cere Statelor Unite ca toţi militarii americani să părăsească Siria

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy