SUA şi NATO condamnă testul efectuat de Turcia cu sistemele ruseşti S-400 (Video)

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Pentagonul și Departamentul de Stat au emis, în cursul zilei de vineri, o declaraţie comună în urma rapoartelor potrivit cărora Forţele Armate Turce au testat sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400, eveniment care ar putea provoca și mai mult tensiuni între Washington și Ankara. O reacţie a venit şi din partea NATO care şi-a exprimat sâmbătă preocuparea faţă de informaţiile potrivit cărora Turcia, ţară membră a Alianţei, ar fi folosit sistemul rusesc de apărare antirachetă.

În ultimele zile, Turcia a spus că se pregătește să testeze S-400, un sistem mobil de rachete sol-aer, fabricat în Rusia, despre care Statele Unite au spus în repetate rânduri că prezintă un risc de securitate la adresa NATO, deoarece nu este compatibil cu arhitectură cuprinzătoare a sistemului de apărare antirachetă al Alianţei.

Ankara a încheiat un acord cu Moscova în 2017 pentru achiziţionarea mai multor sisteme S-400, în ciuda avertismentelor din partea Statelor Unite și a altor state membre NATO. Moscova a livrat prima dintre cele patru baterii de rachete în iulie 2019. O săptămână mai târziu, Statele Unite au eliminat Turcia, partener financiar și de producție, din programul F-35 după ce Ankara a acceptat livrarea sistemului fabricat în Rusia.

Săptămâna trecută, mass-media turcă a relatat, citând un comunicat oficial al guvernului de la Ankara, că în perioada 13-16 octombrie, Forțele Armate ale Turciei vor activa sistemele de rachete antiaeriene S-400 cumpărate din Rusia și le vor testa într-un poligon de lângă localitatea Sinop din nordul țării, situată pe coasta Marii Negre.

Sistemele de rachete antiaeriene ruseşti S-400, văzute pe străzile din localitatea Sinop

 

Inevitabilul s-a produs, Turcia a efectuat primul test de lansare a unei rachete cu un sisteme S-400

 

În cursul zile de ieri, mai multe imagini şi înregistrări video au fost postate pe rețelele de socializare, menţionându-se că Turcia a început testele de tragere cu sistemele de apărare antiaeriană S-400.

Până la această oră ministerul turc al Apărării nu a publicat în mod oficial imagini sau materiale video din timpul testării.

Chiar dacă unele publicaţii mass-media din zona apărării au relatat că au imagini cu momentul în care din poligonul Sinop sunt lansate rachete S-400, materialul video nu era din timpul unor teste efectuate în Turcia.

După cum puteţi observa configuraţia sistemelor ruseşti, care apar în materialul video de mai sus, este cu totul alta de cât a celor pe care Rusia le-a livrat Turciei şi pe care Forţele Armate Turce le-au adus în poligon de lângă localitatea Sinop. 

Acest material video este din timpul unui exerciţiu efectuat cu sisteme S-300, nu S-400, într-un poligon din Rusia. Totodată, în materialul video se poate observa că apar mai multe unităţi de lansare, şase la număr, iar Turcia nu dispune de atât de multe.

 

NATO avertizează Turcia să nu utilizeze sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400

 

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi-a exprimat sâmbătă preocuparea faţă de informaţiile potrivit cărora Turcia, ţară membră a Alianţei, ar fi folosit sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400 pentru prima dată în timpul unui exerciţiu, relatează DPA.

"Acest sistem poate prezenta un risc pentru avioanele aliate şi poate afecta relaţiile dintre aliaţii NATO", a declarat o purtătoare de cuvânt a Alianţei cu sediul la Bruxelles.

"Aceasta este o decizie naţională pe care Turcia trebuie să o ia, dar sistemul S-400 nu poate fi integrat în sistemul de apărare antiaerian şi antirachetă al NATO", a subliniat aceasta, potrivit Agerpres.

"Este important ca Turcia să continue să lucreze cu alţi aliaţi pentru a găsi soluţii alternative", a adăugat ea.

Media turce au relatat anterior că guvernul de la Ankara a testat rachete sol-aer pentru prima dată în condiţii operaţionale în apropierea oraşului Sinop de la Marea Neagra vineri.

"Orice test cu sistemul de apărare antiaeriană S-400 de către Turcia, dacă se confirmă, este regretabil", a spus purtătoarea de cuvânt a NATO.

Comentarii similare pe acest subiect fuseseră formulate deja de Washington. SUA au exclus deja Turcia din parteneriatul lor cu privire la avioanele de luptă F-35 din cauza achiziţionării sistemului de rachete rusesc S-400 şi au ameninţat Ankara şi cu alte sancţiuni.

Pe de altă parte, Turcia susţine că are nevoie de propriul sistem de apărare antirachetă împotriva ameninţărilor din Siria vecină, o ţară afectată de un război civil.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel