SUA salută noua lege a Ucrainei privind securitatea națională

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Serviciul de Securitate al Ucrainei
Serviciul de Securitate al Ucrainei

Statele Unite salută legea privind securitatea națională a Ucrainei adoptată de Rada Supremă și semnată de președintele Petro Poroșenko, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert.

Statele Unite salută noua lege a Ucrainei privind securitatea națională, adoptată de Rada Supremă pe 21 iunie și semnată de președintele Poroșenko pe 5 iulie, potrivit unei declarații a Heather Nauert, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA. "Legea este în concordanță cu principiile occidentale și oferă un cadru pentru creșterea interoperabilității forțelor armate ucrainene", a declarat Nauert.

Ea a adăugat că punerea în aplicare a legii, inclusiv instituirea unui Comitet de supraveghere a Consiliului Rade pentru sectorul de securitate și o nouă lege privind Serviciul de Securitate al Ucrainei(SBU) va aduce mai aproape Ucraina de Occident, potrivit interfax.

Purtătorul de cuvânt a reiterat că ,,Statele Unite sunt gata să continue să sprijine reformele Ucrainei în domeniul apărării și securității, pentru a susține capacitatea statului ucrainean de a-și apăra integritatea teritorială".

Proiectul de lege definește principiile politicii de stat în domeniul securității și apărării naționale. Printre interesele naționale fundamentale ale Ucrainei se numără integrarea Ucrainei în spațiul politic și economic european și în domeniul securității; aderarea la Uniunea Europeană și la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord sunt interese naționale fundamentale; dezvoltarea unor relații egale și reciproc avantajoase cu alte state.

Legea privind securitatea naţională oferă noi atribuţii serviciului de securitate al Ucrainei (SBU)

Serviciul de Securitate al Ucrainei prin respectiva lege este definit ca un organism de stat cu scop special, cu funcții de aplicare a legii care asigură securitatea statului. Puterile SBU include: opoziția față de serviciile de informații care periclitează şi subminează ordinea internă a Ucrainei; lupta împotriva terorismului; protecția contrainformațiilor; suveranitătea statului; ordinea constituțională și integritatea teritorială; apărarea potențialului științific și tehni;  securitatea informatică; securitatea economică și informațională a statului; facilități de infrastructură critică. SBU se va ocupa și de protecția secretelor de stat, potrivit unian.

Rada Supremă a însărcinat Serviciul de Securitate al Ucrainei, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a prezentului document, să elaboreze un proiect de lege privind modificarea legii privind SBU și să o transmită președintelui spre prezentare parlamentului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel