SUA, Rusia și China ocupă podiumul unui clasament internațional privind numărul de avioane și elicoptere deținute

S.I. Catalin , Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: F-35
Sursă foto: F-35

Revista Flight International din Marea Britanie a publicat în aceste zile un clasament anual internațional denumit “Forțele Aeriene Mondiale 2020”. 

Potrivit acestuia, primele trei locuri în ceea ce privește numărul de avioane și elicoptere aflate în înzestrare au fost ocupate de Forțele Aeriene ale SUA, Rusiei și Chinei.

Astfel, Forțele Aeriene americane dețin 13.232 de unități de tehnică de aviație, ceea ce înseamnă un sfert din parcul aerian internațional.

Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse s-au situat pe locul al doilea, cu 4.143 de avioane și elicoptere deținute. Această cifră reprezintă 8% din tehnica militară de aviație din lume. Tehnica militară de aviație rusească include peste 1.500 de avioane de luptă, ceea ce reprezintă 10% din cifra globală.

Pe locul al treilea s-a clasat China cu 3.260 de avioane și elicoptere militare. Locurile patru și cinci sunt ocupate de India și Coreea de Sud, ale căror Forțe Aeriene dispun de 2.119 și respectiv 1.581 de unități de tehnică de aviație.

În anul 2019, cifrele au fost ușor diferite de cele din acest an, însă primele trei locuri au arătat la fel.

Anterior, experții revistei britanice au prezentat un top 10 al celor mai populare avioane de luptă din lume, între care se află și patru avioane rusești.

Locul al doilea a fost ocupat de avionul de vânătoare Su-27/30. Peste 1.000 de avioane de acest tip se află în exploatare în Forțe Aeriene din toată lumea, ceea ce înseamnă 7% din parcul mondial de avioane de luptă.

Avioanele de vânătoare multirol MiG-29 au fost plasate pe locul cinci al clasamentului. În lume, se află în exploatare 817 avioane de acest tip.

Pe locul șapte al clasamentului s-a situat avionul de asalt Su-25, care reprezintă 3% din totalul aeronavelor de luptă. În dotarea Forțelor Aeriene din diverse state se află 470 de avioane de acest tip.

Ultimul loc al top 10 a fost ocupat de bombardierul de front Su-24. La nivel internațional, se află în exploatare 389 de avioane, ceea ce reprezintă 3% din numărul total de aeronave.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel