SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

Portavionul american USS Gerald R. Ford, cel mai scump și modern portavion construit vreodată. Foto: U.S. Navy
Portavionul american USS Gerald R. Ford, cel mai scump și modern portavion construit vreodată. Foto: U.S. Navy

Portavionul american USS Gerald R. Ford urmează să efectueze primele misiuni. Și, deloc întâmplător, portavionul va activa în zona Flotei a 2-a a Statelor Unite, flotă reactivată recent care a jucat un rol crucial în timpul perioadei Războiului Rece.

Cu o întârziere de aproximativ 4 ani, după ce în luna septembrie a atins capacitatea maximă de luptă, USS Gerald R. Ford e în fața primei misiuni.

Potrivit United States Naval Institute, nava urmează în această toamnă să efectueze o primă misiune în Oceanul Atlantic. Potrivit sursei citate, USS Gerald R. Ford va efectua o „escală într-un port străin aliat”, urmând ca anul viitor să efectueze prima misiune la nivel global.

De remarcat că USS Gerald R. Ford va fi desfășurat în zona de responsabilitate a Flotei a 2-a a Marinei Statelor Unite ale Americii.

Aeronava va avea operaționale avioane precum F/A-18 Super Hornet și EA-18G Growler, dar și elicoptere MH-60R Seahawk și MH-60S.

Portavionul american va conduce grupul de luptă Carrier Strike Group 12 din care vor face parte și disturgătoarele USS Thomas Hudner, USS Ramage, USS McFault, dar și crucișătorul cu rachete ghidate USS Normandy, precum și nave auxiliare de suport logistic.

Dislocarea în Atlantic a portavionului e un răspuns la activitățile navale tot mai intense ale Federației Ruse și Chinei în regiune, dar și în zona arctică.

Amintim că în urmă cu 4 ani SUA au reactivat Flota a 2-a din Atlanticul de Nord, o decizie care a fost luată la 7 ani de la dizolvarea acesteia. Washingtonul a motivat decizia prin pericolul și creșterea capacităților militare ale Federației Ruse.

Flota a 2-a a SUA a jucat un rol crucial în timpul Războiului Rece care s-a terminat cu prăbușirea URSS.

 

USS Gerald R. Ford, primul portavion american din clasa cu același nume și cel mai scump portavion construit vreodată - 13.2 miliarde de dolari

 

USS Gerald R. Ford e cel mai scump portavion construit vreodată, disunând de tehnologii de ultimă generație.

Portavionul cu propulsie nucleară USS Gerald R. Ford este primul din clasa care îi va purta numele.

USS Gerald R. Ford e cel mai scump portavion construit vreodată, dar programul a avut, din păcate, unele întârzieri cauzate de sistemele navei. Cea mai mare problemă se pare că a fost cu sistemul de catapultare electromagnetică. Probleme au fost reprezentate de fiabilitatea acestui sistem, dar americanii au remediat situația în cele din urmă.

Totuși, desfășurarea navei va avea loc cu o întârziere de aproximativ 4 ani față de planurile inițiale.

Totodată, dacă inițial costul de construcție al portavionului USS Gerald R. Ford era estimat la 10.5 miliarde de dolari, suma a ajuns la aproximativ 13.2 miliarde, ceea ce face din portavionul american cea mai costisitoare navă construită vreodată.

 

USS Gerald R. Ford a trecut cu brio mai multe teste de șoc cu explozii subacvatice ce au produs un „cutremur” de 3.9 pe Richter (FOTO/VIDEO)

 

2. Testarea p... (uss-gerald-r--ford-explozie-test_91327200.jpg)

Testarea portavionului USS Gerald R. Ford prin detonarea explozibilului subacvatic ce a produs un „cutremur” de 3.9 pe Richter. Sursă foto: US Navy

În luna august a anului trecut  primul portavion din clasa Gerald Ford a finalizat suita de teste la șoc (Full Ship Shock Trials - FSST).

USS Gerald R Ford (CVN 78) a efectuat atunci al treilea și ultimul eveniment exploziv în largul coastei peninsulei Florida, zona Jacksonville.

Clasa Gerald Ford reprezintă prima investiție majoră de proiectare în portavioane după anii 1960, fiind destinată să lucreze cu noile tehnologii de luptă, în special aripa aeriană de ultimă generație.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel