SUA pregătesc în liniște sisteme Patriot și avioane F-16 pentru Ucraina. Situația pentru Rusia riscă să se înrăutățească

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 al SUA, în timpul unei misiuni de realimentare aeriană. Sursă foto: US Air Force
F-16 al SUA, în timpul unei misiuni de realimentare aeriană. Sursă foto: US Air Force

SUA și Ucraina poartă negocieri avansate pentru ca forțele armate ucrainene să beneficieze de sisteme moderne americane, inclusiv Patriot, avioane F-16 Fighting Falcon sau Grey Eagle.

Patriot este un sistem de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, aflat și în dotarea României. 

Trimiterea către Ucraina a sistemelor Patriot și a avioanelor de generația a IV-a F-16 Fighting Falcon ar fi schimbare majoră de paradigmă a SUA. Amintim că recent s-a vorbit inclusiv de rachete ATACMS, care pot fi integrate și pe HIMARS, rachete care ar permite Ucrainei să lovească poziții ruse de la o distanță de 300 de kilometri. 

Informația cu privire la negocierile dintre Washington și Kiev pentru a transfera Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot și avioane F-16 au fost publicate de cei de la Politico.

Publicația europeană citează consilieri ai președintelui Zelenski care au confirmat discuțiile, dar o fac sub protecția anonimatului, din motive lesne de înțeles.

Politico remarcă că retorica Ucraina privind cererea de sisteme moderne s-a moderat în ultimele săptămâni și precizează că de această dată negocierile se poartă în liniște.

În cazul în care Ucraina ar primi sisteme Patriot și avioane F-16, lucrurile se vor complica și mai mult pentru forțele armate ruse. Moscova se află într-o situație dificilă ca urmare a contraofensivei generată de ucrainieni în sud (Herson) și mai ales nord-est (Harkov), de unde forțele de ocupație ruse s-au retras în masă. 

Federația Rusă se află în situația în care întâmpină dificultăți cu privire la dislocarea de noi trupe în Ucraina, în contextul în care din punct de vedere juridic așa-zisa operațiune militară specială nu permite Moscovei o marjă largă de măsuri militare precum în cazul unui război oficial.

Cu toate că pe front trupele ucrainene au preluat inițiativa pentru prima dată de la momentul invaziei, președintele Vladimir Putin a declarat recent că obiectivul Armatei ruse rămâne „eliberarea” întregului Donbas, avansul trupelor ruse chiar dacă e mic există, iar Moscova nu are presiunea timpului.

CITEȘTE ȘI: Statele Unite ezită să vândă Ucrainei mai multe drone Grey Eagle. Pentagonul este îngrijorat că dronele ar putea să ajungă în mâna ruşilor

 

F-16 pentru Ucraina? 

 

2. Avion F-16... (f-16-sua-avion_27606000.jpg)

Avion F-16 Fightin Falcon al SUA, în timpul unei misiuni în Coreea de Sud, în 2021. Sursă foto: U.S. Air Force

Informațiile publicate pe surse de cei de la Politico par confirmate chiar de proecte legislative din Congresul american.

Amintim că la mijlocul lunii iulie Camera Reprezentanților a adoptat versiunea sa a Legii de autorizare a apărării naționale (NDAA) pentru anul 2023, în care se prevede alocarea unui buget 840 de miliarde de dolari pentru nevoile apărării. Printre amendamente se numărăr și autorizarea de 100 de milioane de dolari în scopul instruirii piloților și echipajelor de la sol ucrainene pentru a se familiariza cu aeronavele american.

Mai mulți piloți și politicieni americani pledează pentru ca SUA să livreze Ucrainei avioane F-16.

Procesul e însă unul complex, la fel ca în cazul Patriot.

Potrivit estimărilor, în ceea ce privește F-16, cel mai devreme Ucraina ar putea primi avioanele abia în a doua jumătate a anului 2023, însă pregătirea piloților ar trebui să înceapă deja.

Rămâne de văzut care va fi reacția Federației Ruse.

CITEȘTE ȘI: Rusia amenință SUA cu războiul în cazul livrării ATACMS către Ucriana. Rachetele cu rază de 300 km - o „linie roșie” a rușilor

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel