SUA oferă R. Moldova 135 de milioane de dolari. Pachetul vizează reformele în justiție și consolidarea securității energetice în fața amenințării hibride ruse

Darius Muresan |
Data publicării:
Antony Blinken, Secretarul de Stat al SUA și Maia Sandu, președinta Republicii Moldova. Photo source: Administrația Prezidențială de la Chișinău
Antony Blinken, Secretarul de Stat al SUA și Maia Sandu, președinta Republicii Moldova. Photo source: Administrația Prezidențială de la Chișinău

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a venit la Chișinău cu un pachet robust de sprijin pentru Republica Moldova.

Oficialul american a anunțat că Washingtonul va oferi încă 50 de milioane de dolari pentru a susține eforturile guvernării de a curăța sistemul justiției și va aloca, prin intermediul USAID, 85 de milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice, cu accent pe energia regenerabilă, anunță portalul Deschide.md.

Antony Blinken a lăudat acțiunile guvernării și președintelui Maia Sandu în avansarea R. Moldova pe calea aderării la UE și crearea unui viitor mai bun pentru cetățenii săi. Oficialul american a evocat dezvoltarea fără precedent a relațiilor dintre R. Moldova și SUA, subliniind că, în curând vor fi încheiate negocierile pentru construirea unui nou sediu al Ambasadei americane la Chișinău, care va reprezenta un simbol al profunzimii acestor relații.

”Vreau să subliniez acest angajament foarte puternic pentru democrație pe care și l-a asumat R. Moldova, care se află în fața unei campanii de interferență rusească, care folosește grupări criminale, fabrică proteste și organizează destabilizări, dar vedem o rezistență extraordinară. SUA folosesc sancțiuni împotriva celor care încearcă să submineze democrația R. Moldova și oferim sprijinul necesar ca să avansați. Din 2022, SUA a alocat 774 milioane de dolari pentru a consolida reziliența voastră în fața ingerințelor ruse” a declarat Blinken.

Potrivit lui, SUA susține Chișinăul în angajamentul său de a curăța sistemul judiciar, iar Casa Albă lucrează împreună cu Congresul american pentru a oferi R. Moldova încă 50 de milioane de dolari pentru a spori aceste eforturi. 

”Acești bani vor consolida capacitatea R. Moldova de a rezista la presiunile Rusiei. Dorim să conlucrăm pentru a consolida economia și securitatea energetică a R. Moldova, cu accent pe folosirea surselor regenerabile de energie. Am oferit în ultimii ani 110 milioane de dolari în calitate de sprijin bugetar direct pentru a compensa prețul mai mare al energiei electrice. Vreau să anunțo investiție de 85 de milioane de dolari din fondul de 300 de milioane derulat de USAID pentru sporirea securității energetice a R. Moldova. Din acești bani vor fi achiziționate baterii, vor fi construite linii de înaltă tensiune, etc” a notat Blinken.

Secretarul de Stat al SUA a subliniat că Washingtonul va aloca finanțări și pentru a dezvolta sectoarele agriculturii și IT din R. Moldova. La final, Blinken a ținut să mulțumească R. Moldova pentru tot suportul oferit Ucrainei și refugiaților ucraineni și a adus angajamentul președintelui Biden de a susține Chișinăul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel