SUA introduc pe lista neagră a grupărilor teroriste și rebelii houthi din Yemen

Eduard Pascu |
Data publicării:

Administraţia americană a lui Donald Trump a anunţat duminică seară, cu zece zile înainte de încheierea mandatului, că îi va înscrie pe rebelii houthi din Yemen pe lista neagră a grupărilor "teroriste", ceea ce, conform organizaţiilor internaţionale, riscă să agraveze criza umanitară, relatează AFP.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a explicat că va informa Congresul de această decizie, adoptată pentru a consolida "descurajarea activităţilor nefaste ale regimului iranian", susţinător al grupării rebele yemenite în faţa guvernului sprijinit de o coaliţie condusă de Arabia Saudită, aliat al SUA.

Trei lideri ai rebelilor houthi au fost de asemenea înscrişi pe lista neagră, printre care şi principalul lor şef, Abdel Malek al-Houthi, transmite Agerpres.

Sancţiunea urmăreşte ca rebelii houthi să poată fi făcuţi responsabili "de actele lor teroriste, în special pentru atacurile transfrontaliere care ameninţă populaţiile civile, infrastructura şi transportul maritim", a declarat Pompeo.

Orientul Mijlociu rămâne o zonă volatilă pentru transportul maritim civil, potrivit analizei efectuate în urma atacurilor care au avut loc recent în regiune.

Anunţul era aşteptat de la alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie din SUA. Mai multe organizaţii nonguvernamentale şi instituţii internaţionale s-au temut ca preşedintele Trump, învins la scrutin, să nu încerce să dea o mare lovitură diplomatică Iranului, inamicul său din Orientul Mijlociu, înainte de instalarea la Casa Albă, la 20 ianuarie, a democratului Joe Biden, care vrea o reluare a dialogului cu Teheranul.

Conform acestor organizaţii, decizia riscă să provoace o paralizie a livrării de ajutor umanitar către Yemen şi să arunce în foamete această ţară măcinată de război.

"SUA recunosc că există îngrijorări în privinţa impactului pe care aceste desemnări le-ar avea asupra situaţiei umanitare din Yemen", a spus Pompeo.

"Intenţionăm să introducem în loc măsuri pentru a reduce impactul lor asupra anumitor activităţi şi importuri umanitare", a adăugat el.

Citește și:  Yemenul cere sprijinul ONU pentru a stopa atacurile rebelilor houthi

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel