SUA intervine pentru limitarea influenței Wagner în Libia, în condițiile în care unele state aliate au interese divergente în regiune

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Site-ul de informații francez "Africa Intelligence" a relatat că vizita directorului CIA, William Burns, la Tripoli, la începutul acestei luni, a avut scopul de a avertiza asupra influenței grupului rus Wagner asupra mai multor câmpurile petroliere din Libia.

Washingtonul este îngrijorat că Wagner controlează mai multe câmpuri petroliere, ceea ce oferă Rusiei o nouă influență pe piața energiei.    

În același timp, SUA au denunțat rolul Egiptului de principal susținător al lui Khalifa Haftar și relațiile sale reci cu șeful guvernului de unitate națională, Abdul Hamid al-Dabaiba.

Washingtonul a avertizat împotriva oricărei încercări de a închide facilitățile petroliere și a utilizării forței pentru împiedicarea procesului electoral și a pledat pentru numirea diplomatului american Kenneth Gluck ca asistent șef în Misiunea de Sprijin a Națiunilor Unite în Libia.

Citește și: Va afecta apropierea dintre Italia și Turcia interesele energetice ale Franței în Libia? Noua „alianță”, pe un culoar de coliziune militară cu Wagner Group

Statele Unite aspiră să obțină un acord lipsit de ostilitate care să-l încurajeze pe Haftar să renunțe la serviciile grupului Wagner, care este staționat în Semiluna Petrolului, între Jufra și Benghazi.

Site-ul de informații a negat călătoria lui Burns la Benghazi și întâlnirea sa cu Haftar, menționând că acesta din urmă l-a primit pe însărcinatul cu afaceri al SUA în Libia, Leslie Ordman, și pe comandantul adjunct al Forțelor Aeriene americane în Africa, generalul John de Lamontagne.

De asemenea, sursele au negat că Burns ar fi solicitat predarea șefului serviciilor de informații din epoca Gaddafi, Abdullah al-Senussi, în Statele Unite, după ce numele său a fost menționat în ancheta privind aruncarea în aer în 1988 a unui avion Pan America deasupra Lockerbie, Scoția.

Intervenția americană în Libia, cu oficiali de prim rang “în teren”, are loc într-un context tensionat de către Rusia și complicat chiar de state aliate SUA. Acesta este marcat de competiția franco-italiană pentru influență și investiții în sectorul energetic libian, de rivalitățile istorice dintre Franța și Turcia și de înregistrarea, în ultima perioadă, a unei apropieri diplomatice între Italia și Turcia  cu privire la criza libiană.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel