SUA intenționează să desemneze Qatarul drept „aliat major non-NATO”

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Președintele american, Joe Biden, a declarat, pe 31 ianuarie, că Statele Unite ale Americii intenționează să acorde Qatarului statutul de „aliat major non-NATO”. Anunțul vine după întâlnirea de luni, dintre președintele Biden și emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani.

Desemnarea va schimba modul în care Statele Unite și forțele sale armate interacționează cu țara respectivă, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John F. Kirby.

„Deschide o gamă complet nouă de oportunități: exerciții, operații și știți, poate, și … achiziția de capabilități”, a precizat Kirby, în timpul unei conferințe de presă.

Emirul s-a întâlnit, pe 31 ianuarie la Pentagon, și cu secretarul apărării, Lloyd J. Austin III.

„Secretarul și-a reiterat recunoștința sinceră pentru sprijinul indispensabil, neîncetat și sincer al emirului față de eforturile noastre de a continua retragerea americanilor și aliaților noștri afgani din Afganistan”, a adăugat Kirby.

Cei doi lideri au discutat despre interesele comune de securitate regională, inclusiv reducerea tensiunilor, combaterea terorismului și amenințările reprezentate de Iran.

„Secretarul Austin și-a împărtășit viziunea pentru o descurajare integrată, subliniind importanța eforturilor multilaterale și a operațiilor integrate cu parteneri precum Qatarul, pentru a aborda amenințările cu care se confruntă regiunea”, a precizat Kirby.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, o desemnare ca aliat major non-NATO (MNNA - major non-NATO ally), reprezintă „un simbol puternic al relațiilor strânse pe care Statele Unite le împărtășesc cu acele țări și demonstrează respectul nostru profund pentru prietenia față de țările respective.”

Națiunile desemnate MNNA sunt eligibile, printre altele, să găzduiască stocuri de materiale din rezervele de război ale SUA. Companiile private din acele țări sunt, de asemenea, eligibile să liciteze pentru contracte de întreținere, reparații și revizie a echipamentelor militare americane. Aceste țări pot, de asemenea, să încheie acorduri de pregătire cu Statele Unite, potrivit comunicatului de presă al Departamentului american al Apărării..

SUA le-au acordat statut de MNNA următoarelor țări: Argentina, Australia, Bahrain, Brazilia, Coreea de Sud, Egipt, Filipine, Israel, Iordania, Japonia, Kuweit, Maroc, Noua Zeelandă, Pakistan, Thailanda și Tunisia.

În afară de acestea, SUA tratează Taiwanul ca MNNA, dar fără desemnare oficială. Încă nu se cunoaște statutul din acest moment al Afganistanului care, în urmă cu un an figura tot ca MNNA.

Qatarul a mai fost luat în considerare, în 2015, pentru a deveni aliat major non-NATO, alături de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Oman, dar procesul nu s-a finalizat.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel