SUA încearcă să rezolve blocajul impus de Turcia. Blinken și Cavusoglu s-au întâlnit la New York

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Turcia
Foto: Ministerul Apărării din Turcia

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a descris întâlnirea sa de miercuri de la New York cu omologul american Anthony Blinken drept "extrem de pozitivă", în contextul în care Ankara ameninţă că va bloca aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, transmite Agerpres, care citează AFP.

"Pot spune că am avut o întâlnire extrem de pozitivă", a declarat reporterilor şeful diplomaţiei turce după o întâlnire cu omologul american.

Întâlnirea ministrului Cavusoglu cu secretarul de stat Blinken a avut loc în cadrul "mecanismului strategic dintre Statele Unite şi Turcia" menit să îmbunătăţească relaţiile dintre cele două ţări, marcate în ultimii ani de tensiuni puternice.

Ameninţarea Ankarei de a bloca aderarea Suediei şi a Finlandei la NATO a fost, de asemenea, pe agenda întrevederii.

"Blinken a asigurat că Statele Unite vor transmite mesajele necesare pentru a înlătura preocupările Turciei" în legătură cu acest subiect, a spus Cavusoglu.

Turcia acuză cele două ţări nordice că au dat dovadă de clemenţă faţă de rebelii kurzi din PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), pe care îl consideră o organizaţie teroristă.

"Este inacceptabil ca aliaţii, sau cei care doresc să se alăture alianţei, să sprijine organizaţiile teroriste care ne vizează", a reacţionat Mevlut Cavusoglu.

"Este, de asemenea, inacceptabil ca ei să impună restricţii privind vânzarea de arme către un aliat", a adăugat el.

Tot miercuri, Casa Albă a declarat că Statele Unite sunt "încrezătoare că Suedia şi Finlanda vor avea un proces eficient de aderare (la NATO) şi că preocupările Turciei pot fi abordate".

Şeful diplomaţiei turce s-a declarat optimist cu privire la avansarea în dosarul privind exportul de avioane de luptă americane F-16, solicitate de Turcia.

"Convorbirile tehnice dintre militari progresează foarte pozitiv. Sunt, de asemenea, mesaje pozitive care vin din Congres", a spus el, referindu-se la acordul pe care Congresul SUA trebuie să îl dea pentru acest export.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel