Sistemul american de apărare anti-rachetă THAAD din Coreea de Sud. Suspiciuni cu privire la o actualizare suplimentară

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Forţele Armate americane din Coreea de Sud (USFK), împreună cu armata sud-coreeană, au adus la sfârşitul săptămânii trecute, mai multe elemente ale sistemului de apărare anti-rachetă Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) la bază militară de lângă Seongju, provincia Gyeongsang de Nord, unde este amplasat în prezent acest sistem.

Coreea de Sud și armata Statelor Unite au adus, în noaptea de joi spre vineri, mai multe elemente ale sistemului de apărare anti-racheta THAAD la bază militară americană de lângă Seongju, chiar dacă în ultimul timp a existat o oarece reticenţă şi opoziţie din partea mai multor sud-coreeni, potrivit ministerului sud-coreean al Apărării, citat de agenția de știri Yonhap.

În presa sud-coreeana au apărute mai multe rapoarte care sugerau că transportul de echipamente militare adus de Armata Statelor Unite ar avea ca scop îmbunătățirea sau consolidarea bazei militare de lângă Seongju, unde deja este o baterie a sistemului THAAD - șase lansatoare, facilităţi de comandă şi control, precum şi un radar.

THAAD este cel mai performant sistem antirachetă american. Sistemul este conceput pentru a intercepta şi lovi rachete balistice cu rază scurtă, medie şi intermediară şi a fost dezvoltat după experienţa acumulată în urma atacurilor irakiene cu rachete în timpul războiului din Golf din 1991. Interceptorul se bazează, ca la sistemele AEGIS, pe energia cinetică de impact pentru a distruge rachetele ţintă (principiul hit-to-kill). Mai exact interceptorul THAAD are o forţă de lovire aşa de mare încât nu are nevoie de încărcătură explozivă.

Amplasarea sistemului american antiracheta THAAD în Coreea de Sud a avut loc în 2017. La momentul respectiv amplasarea acestui sisteme a stârnit proteste la Seul şi critici din partea Coreei de Nord şi a Chinei.

Atunci, ca şi în 2017, au existat voci care s-au opus. De această dată, au circulat informaţii, care nu au putut fi susţinute cu probe, cum că Statele Unite ar urma să aducă suplimentar, atât lansatoare, cât şi noi interceptori.

Ministerul sud-coreean al Apărării, potrivit cotidianului The Korea Herald, a precizat că Armata SUA a adus noi rachete care urmează să le înlocuiască pe cele vechi și că nu au fost aduse lansatoare suplimentare. De asemenea, ministerul a subliniat că transportul nu are nicio legătură cu proiectul american de modernizare a sistemului de apărare anti-racheta THAAD.

„Noile rachete sunt de același tip și aceeași cantitate ca cele anterioare”, a declarat un oficial al ministerului subliniind că cele curente au ajuns la sfârșitul ciclului de funcționare. Ministerul a refuzat însă să precizeze numărul exact.

„Niciun lansator THAAD nu a intrat în Coreea de Sud sau în bază”, a adăugat oficialul.

SUA au instalat sistemul THAAD în Seongju, cu un număr de șase lansatoare, începând din 2017. Amplasarea sistemului a fost decisă în urma testelor cu rachete ale Coreei de Nord. Fiecare lansator dispune de opt rachete interceptoare. Astfel, pe teritoriul Coreei de Sud sunt 48 de rachete interceptoare ale sistemului de apărare anti-racheta THAAD.

 

 

În Coreea de Sud, sistemul de apărare anti-rachetă THAAD este operat de Armata Statelor Unite

 


Washingtonul a anunțat anterior că desfășurarea acestui sistem este o contramăsură împotriva unor posibile atacuri cu rachete întreprinse de Coreea de Nord, în special după ce acesta s-a angajat în a efectua mai multe teste cu rachete balistice.

În 2017, problemele au escaladat în Peninsulă Coreeană după ce regimul de la Phenian a efectuat câteva teste cu rachete balistice, susţinând că acestea au fost îndreptate pe direcţia bazelor americane din Japonia. În urma acestui incident, SUA au decis să implementeze o baterie a sistemului de apărare anti-rachetă THAAD în Coreea de Sud.

 

 

De ce China se opune amplasării sistemului THAAD în Coreea de Sud?

 


Potrivit The Washington Post , opoziția Chinei nu are prea multe legături cu rachetele, ci mai de grabă cu sistemele radar avansate ale sistemului THAAD care ar putea urmări acțiunile Chinei. Controversa este, de asemenea, strâns legată de actualul context geopolitic și de relaţia tensionată din Asia de Est, dar mai ales de faptul că Statele Unite au o prezență tot mai sporită în regiune, în special prin numeroasele sale baze militare din Japonia și Coreea de Sud.

Potrivit unor experţi în relaţii internaţionale, fini analişti a spaţiului geopolitic din Asia de Sud-Est, China consideră că SUA exercită o influență asupra Coreei de Sud și Japoniei, iar acest lucru ar putea să interfereze cu interesele militare, diplomatice și economice pe termen lung ale Beijingului în regiune.

În urma desfășurării unor noi rachete, Reuters a raportat, vineri, că Beijingul a emis o declarație prin care a cerut SUA să nu strice relațiilor bilaterale dintre China și Coreea de Sud. Statele Unite și Coreea de Sud au susținut constant că aceste rachete nu sunt decât pentru a contracara potențialele amenințări din partea Coreei de Nord. De asemenea, Coreea de Sud a emis o declarație prin care a precizat că numărul rachetelor interceptoare nu a crescut, ci cele existente au fost înlocuite cu versiuni mai noi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel