SUA bifează 4 teste din 4. Un F/A-18 Super Hornet a lansat cu succes o rachetă AARGM-ER - antiradar cu rază extinsă

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Un avion F/A-18 Super Hornet american, lansând cu succes o rachetă antiradar cu rază extinsă AARGM-ER. Foto: U.S. Navy
Un avion F/A-18 Super Hornet american, lansând cu succes o rachetă antiradar cu rază extinsă AARGM-ER. Foto: U.S. Navy

Compania Northrop Grumman a finalizat, cu succes, al patrulea test al rachetei antiradiație AGM-88G Advanced Anti-Radiation Guided Rachete Extended Range (AARGM-ER).

Marina americană (US Navy)  a lansat racheta de pe o aeronavă F/A-18 Super Hornet, pe 30 noiembrie, în poligonul maritim Point Mugu, din largul coastei sudice a Californiei, angajând cu succes o țintă maritimă în mișcare, reprezentativă din punct de vedere operațional, a informat Northrop Grumman, săptămâna trecută.

„Performanța AARGM-ER în timpul testării continuă să valideze capacitatea rachetei de a detecta, identifica, localiza și angaja eficient ținte critice de apărare antiaeriană, aflate la o rază extinsă”, a declarat căpitanul Alex Dutko, managerul Programului pentru lovituri directe și sensibile la timp (PMA-242) al US Navy. „Acest test a dovedit capacitatea sistemelor de a angaja ținte maritime în mișcare, o abilitate vitală care sprijină capabilitatea Marinei noastre de a controla căile maritime în timpul unui conflict.”

Northrop Grumman este în prezent sub contract pentru a livra rachete AARGM-ER destinate atingerii capacității operaționale inițiale în următorii doi ani. Contractul prevede fabricarea cu o rată inițială redusă a loturilor unu și doi de rachete AARGM-ER, a precizat compania Northrop Grumman în comunicatul de presă.

AARGM-ER folosește senzorii, electronicele și modelele digitale existente la AARGM la care s-au adăugat un nou vehicul aerian de înaltă performanță, un motor de rachetă cu combustibil solid și un focos avansat.

„Necesitatea unei arme de încredere, lansată de la o distanță sigură și dificil de interceptat, continuă să crească pe măsură ce sistemele de amenințare ale adversarilor noștri se transformă în unele cu rază de acțiune mai lungă și mai letale”, a declarat Gordon Turner, vicepreședinte pentru arme avansate, Northrop Grumman. „AARGM-ER continuă să demonstreze capacitatea de a îndeplini la prețuri accesibile cerințele misiunii și de a-i proteja pe cei care ne protejează țara.”

 

Racheta AARGM-ER va fi integrată nu doar pe Super Hornet, dar și pe EA-18G Growler și F-35

 

AARGM-ER este în curs de integrare pe aeronavele F/A-18E/F Super Hornet și EA-18G Growler, precum și pe aeronavele F-35 ale US Navy, iar în continuare, urmează să echipeze și avioanele Forțelor Aeriene și Infanteriei Marine ale SUA.

Primul test al rachetei AARGM-ER a avut loc pe 19 iulie 2021 și a demonstrat raza extinsă de lovire și viabilitatea noului design de rachetă. Se estimează că racheta poate lovi ținte aflate la o distanță de 300 km, dublu față de versiunea AGM-88E.

Următoarele două teste, desfășurate pe 21 ianuarie, respectiv în iulie 2022 au testat capacitatea rachetei de a lovi radare terestre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel