SUA au lansat noua Strategie Națională de Informații | Directorul CIA: Ne aflăm într-o eră marcată de competiție strategică, schimbări tehnologice rapide și amenințări transnaționale

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sigiliul CIA pe podeaua sediului central al CIA din Langley, Virginia. Surs Foto: David Burnett/Newsmakers.
Sigiliul CIA pe podeaua sediului central al CIA din Langley, Virginia. Surs Foto: David Burnett/Newsmakers.

Joi, 10 august, Directorul Informațiilor Naționale (National Intelligence - NI) Avril D. Haines, a lansat noua Strategie Națională de Informații.Strategia ”va proteja nu doar națiunea noastră, ci și partenerii noștri în următori ani” - directorul Agenției Naționale de Securitate (NSA), generalul Paul Nakasone.

Documentul evidențiază răspunsul la amenințările și riscurile fundamentale ale ”mediului strategic actual: (1) centralitatea competiției strategice dintre Statele Unite și Republica Populară Chineză și Federația Rusă; (2) importanța crescândă a tehnologiilor emergente, a lanțurilor de aprovizionare și a politicilor economice pentru securitatea națională; (3) influența tot mai mare a actorilor subnaționali și nestatali; (4) provocările care decurg din convergența provocărilor globale comune, cum ar fi schimbările climatice și securitatea în domeniul sănătății.”

Superioritatea informațională și tehnologică, parteneriatele multiple și înalta calitate a personalului vor fi principalele atuuri care vor permite Comunității americane de Informații (IC) să își atingă obiectivele. 

„Strategia națională de informații (NIS) articulează ceea ce comunitatea de informații va trebui să cultive pentru a fi eficientă în viitor: un avans informațional și tehnologic, o gamă largă de parteneriate și un personal talentat și divers, în timp ce ne urmăm viziunea unui IC care întruchipează valorile Americii. De asemenea, [NIS] evidențiază rolul în expansiune al CI în sprijinirea rezilienței infrastructurii noastre critice naționale și a aliaților și partenerilor noștri”, a declarat Haines.

NIS este un document fundamental pentru IC și reflectă contribuția liderilor tuturor celor 18 elemente de informații, direcționând totodată operațiunile, investițiile și prioritățile. Alți oficiali din cadrul IC au tranmis următoarele declarații cu privire la lansarea strategiei.

 

Director CIA, Bill Burns – „trebuie să fim agili și inovatori”

 

„Lumea de astăzi este din ce în ce mai complicată și contestată și una în care umanitatea se confruntă atât cu pericole, cât și cu promisiuni. Ne aflăm într-o eră transformatoare marcată de competiție strategică, schimbări tehnologice rapide și amenințări transnaționale din ce în ce mai îngrijorătoare. Pentru a face față acestui moment, noi, cei din Comunitatea de Informații, trebuie să fim agili și inovatori'', susține Bill Burns.

„Strategia națională de informații prezintă modul în care trebuie să abordăm lumea în transformare pentru a oferi perspective necesare și în timp util, subliniind importanța investițiilor în parteneriate, inovare tehnologică, talent divers și expertiză pentru a aborda probleme de la concurența cu China la schimbările climatice și insecuritatea alimentară globală.”

Directorul NSA, generalul Paul Nakasone – pentru a înțelege mai bine China este nevoie de „eforturile combinate ale IC, aliaților și partenerilor noștri”:

„Eforturile noastre de a înțelege mai bine intențiile și acțiunile Chinei (RPC) necesită eforturile combinate ale IC, aliaților și partenerilor noștri. Împreună, dezvoltăm capacitatea, capabilitatea și reziliența pentru a face față provocărilor de ritm ale națiunii și ale partenerilor noștri. Strategia națională de informații 2023 este orientată spre a face din acest proces o realitate solidă. NS recunoaște o concurență în creștere între democrații și autocrații. Concurența stimulează inovația, gândirea proaspătă și, atunci când este necesar, acțiunea. NIS identifică șase obiective prioritare care vor proteja nu numai națiunea noastră, ci și partenerii noștri în anii următori”.

Directorul FBI, Chris Wray – amenințările sunt în creștere și cuprind [printre alltele] încercările Chinei de a remodela ordinea internațională, atacurile cibernetice, întreruperile lanțului de aprovizionare și traficul de narcotice:

„FBI și partenerii noștri din Comunitatea de Informații lucrează în mod constant pentru a anticipa noile amenințări la adresa securității noastre naționale și pentru a contracara aceste provocări. Noua Strategie Națională de Informații este un ghid vital pentru toți membrii IC. Ne confruntăm cu o listă din ce în ce mai mare de provocări și amenințări la adresa Patriei, inclusiv eforturile hotărâte ale Chinei de a remodela ordinea internațională și de a amenința idealurile democratice, atacurile cibernetice și întreruperile lanțului de aprovizionare de către națiuni străine ostile și criminali cibernetici și traficul de narcotice. După cum recunoaște strategia, parteneriatele, inovația și construirea și păstrarea unui personal talentat și divers sunt cheia pentru a răspunde cu succes amenințărilor cu care ne confruntăm acum și în viitor”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel