SUA au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională": Mercenarii ruşi au fost vizaţi de o serie de sancţiuni

Ion Voicu |
Data actualizării: | Data publicării:
Compania privată de mercenari ruși Wagner Group. Foto: Portalul de propagandă pro-Kremlin RealTribune.ru
Compania privată de mercenari ruși Wagner Group. Foto: Portalul de propagandă pro-Kremlin RealTribune.ru

Administrația Biden a anunțat joi o serie de noi sancțiuni și măsuri suplimentare care vizează aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group, afirmând că aceasta este implicată într-un "model continuu de activități criminale grave" în Ucraina, Republica Centrafricană și Mâli. De asemenea, Statele Unite ale Americii au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională" şi a blocat activele acesteia din SUA, pentru ajutorul pe care i-l acordă armatei ruse în războiul din Ucraina.

Departamentul Trezoreriei a identificat Wagner Group, condus de Yevgeny Prigozhin, un apropiat al lui Putin, drept o "organizație criminală transnațională". În Republica Centrafricană și în Mâli, Trezoreria a declarat că "personalul Wagner s-a implicat continuu în derularea de activități criminale, inclusiv execuții în masă, violuri, răpiri de copii și abuzuri fizice", potrivit CNBC.

De asemenea, Wagner Group este acuzată că a destabilizat guvernele din Africa și că a vizat femei, copii și alți civili în Ucraina, atacând școli și spitale și relocând cu forța civili, printre alte încălcări ale drepturilor omului.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat reporterilor de la Casa Albă că, potrivit estimărilor serviciilor de informații americane, Grupul Wagner are cel puțin 50.000 de membri în Ucraina, majoritatea recrutați din închisorile rusești.

Sunt vizate de noile sancţiuni şi alte entităţi pe care Washingtonul le acuză că susţin operaţiunile militare ale grupului Wagner, între care compania Terra Tech cu sediul în Rusia şi Institutul de ştiinţe spaţiale şi cercetări tehnologice Changsha Tianyi cu sediul în China, precum şi entităţi şi indivizi având legături cu complexul industrial militar rus, potrivit Reuters.

"Sancţiunile extinse impuse astăzi grupului Wagner, precum şi noile sancţiuni impuse asociaţilor acestora şi altor companii ce susţin complexul militar rus vor scădea în şi mai mare măsură capacitatea (preşedintelui rus Vladimir) Putin de a înarma şi echipa maşina sa de război", a afirmat într-un comunicat ministrul american al finanţelor Janet Yellen.

Sancțiunile vizează șase persoane şi alte 12 entități ,,care sprijină operațiunile de pe câmpul de luptă din Ucraina, inclusiv producătorii de arme ale Rusiei și cei care administrează zonele ocupate de Rusia în Ucraina".

Pe lângă măsurile care vizează mercenarii Wagner Group - care au fost prezentate în avans de Casă Albă săptămâna trecută - ambele instituţii americane au anunțat sancțiuni împotriva unui grup de persoane și companii care au legătură cu acţiunile militare ruse din Ucraina. Acestea sunt cele mai recente măsuri punitive pe care SUA le ia împotriva Kremlinului și a reprezentanților săi, în contextul în care războiul se apropie de al doilea an și nu dă semne că ar urma să se încheie.

Trezoreria SUA l-a sancționat şi pe Rustam Nurgaliyevich Minnikhanov, președintele rus al companiei publice Tupolev Public Joint Stock Company, deja sancționată, pentru activitatea sa legată de sectorul aerospațial al Rusiei. Soția sa, Gulsina Akhatovna Minnikhanova, a fost, de asemenea, sancționata.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel