SUA au anunțat oficial Turcia că două nave de luptă vor traversa Bosforul și Dardanele pentru a ajunge în Marea Neagră

Tudor Curtifan |
Data publicării:
USS Donald Cook
USS Donald Cook

Așa cum a scris și publicația noastră, înainte de a deveni oficial,  SUA au anunțat Ankara că vor trimite nave de luptă în Marea Neagră. Washingtonul a anunțat Turcia că două nave militare ale US Navy for fi desfășurate în Marea Neagră până la data de 4 mai și vor trafersa strîmtorile Bosfor și Dardanele.

Prezența americană la Marea Neagră are loc în contextul în care Rusia şi-a consolidat prezenţa militară în apropierea frontierei de est a Ucrainei.

Violenţele s-au intensificat recent între trupele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi din regiunea Donbas. Germania i-a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din zona graniţei cu Ucraina, în timp ce Moscova a acuzat Kievul de provocare.

''În urmă cu 15 zile ne-a fost trimisă pe canale diplomatice o notificare că două nave militare ale Statelor Unite vor trece către Marea Neagră, în concordanţă cu Convenţia de la Montreux. Navele vor rămâne în Marea Neagră până în 4 mai'', a declarat Ministerul de Externe turc, potrivit Agerpres, care citează agențiile de presă Reuters și AFP.

Momentan nu se precizează ce nave americane vor ajunge în Marea Neagră.

 

Rusia se declară îngrijorată față de activitatea sporită a americanilor la Marea Neagră



La rândul său, Rusia s-a declarat, prin vocea viceministrului de externe Aleksandr Gruşko, îngrijorată de activitatea sporită din Marea Neagră din partea unor ţări care nu sunt riverane acesteia, potrivit Interfax.

Referitor la prezenţa celor două nave militare americane, Gruşko a afirmat că orice asemenea manevre trebuie să respecte Convenţia de la Montreux.

Încheiată în 1936, această convenţie îi conferă Turciei controlul asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, limitează accesul navelor de război şi guvernează tranzitul navelor cargo străine. 

Amintim că DefenseRomania, citând CNN și un purtător de cuvânt al Pentagonului, a scris că SUA intenționează ca, în săptămânile următoare, să trimită nave de luptă în Marea Neagră, “pentru a-și demonstra sprijinul pentru Ucraina, în legătură cu concentrarea tot mai mare a trupelor rusești la frontierele sale”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel