SUA vor disloca nave de luptă în Marea Neagră, pentru a transmite un semnal Rusiei

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit canalului american de televiziune CNN, un purtător de cuvânt al Pentagonului a informat că SUA intenționează ca, în săptămânile următoare, să trimită nave de luptă în Marea Neagră, “pentru a-și demonstra sprijinul pentru Ucraina, în legătură cu concentrarea tot mai mare a trupelor rusești la frontierele sale”.

“SUA au trimis și înainte, în mod regulat, nave în Marea Neagră. Însă, în acest moment, un astfel de demers va reprezenta un semnal special pentru Rusia”, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Trebuie precizat faptul că, potrivit Convenției de la Montreux, orice stat din afara Mării Negre, trebuie să notifice Turcia cu două săptămâni înainte de trecerea unei nave de luptă prin strâmtori.

În acest sens, se pune întrebarea dacă SUA au notificat Turcia despre intenția de a trimite nave de luptă în Marea Neagră. De asemenea, este important și când a fost efectuată această notificare.

Comentariul autorului: Este chiar surprinzător faptul că SUA nu au în acest moment nicio navă de luptă în Marea Neagră. Probabil, reprezentanții americani nu au anticipat o desfășurare atât de rapidă a trupelor rusești în regiune, iar Convenția de la Montreux îi împiedică să reacționeze cu promptitudine.

Este posibil ca navele americane să apară în regiune nu în săptămânile, ci în zilele următoare. Însă, este puțin probabil ca un astfel de demers să-și atingă obiectivul propus. Partea rusă nu va fi influențată de existența în regiune a unor nave de luptă americane și va acționa în funcție de evoluția propriu-zisă a evenimentelor din Donbas.

Ultima prezență semnificativă americană în Marea Neagră s-a produs la sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie, când s-au aflat în regiune, simultan, distrugătoarele Donald Cook și Porter, precum și petrolierul Laramie.

Ulterior, în jurul datei de 20 martie, în Marea Neagră s-au aflat crucișătorul Monterey și distrugătorul Thomas Hudner, din cadrul grupării portavionului Dwight Eisenhower. Acestea au participat la exercițiul naval Sea Shield 21, care a fost organizat de Forțele Navale Române. Însă prezența navelor a fost una extrem de scurtă, de numai cinci și, respectiv, patru zile. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel