SUA acuză un aranjament între Rusia și state din Golf privind piața petrolului și amenință că lasă regiunea fără Patriot și THAAD

Nicolae Iordan  |
Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană THAAD, sursă foto: Lockheed Martin
Sistem de apărare antiaeriană THAAD, sursă foto: Lockheed Martin

Cotidianul Washington Times a dezvăluit că Partidul Democrat a propus un proiect de lege care prevede retragerea forțelor și sistemelor de apărare antirachetă americane din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, ca manifestare a dezacordului privind reducerea producției de petrol.

Membrii democrați ai Congresului și-au exprimat nemulțumirea față de decizia "OPEC+" de a reduce producția de petrol cu ​​două milioane de barili pe zi și, în consecință, a fost propus proiectul de lege pentru retragerea forțelor din Golf, împreună cu sistemele de apărare antirachetă, inclusiv sistemele Patriot și THAAD.

"Scăderea bruscă a producției de petrol din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, în pofida amabilității manifestate de președintele Joe Biden față de ambele țări în ultimele luni, este un act de ostilitate față de Statele Unite și un indiciu clar că au ales să fie de partea Rusiei în conflictul cu Ucraina", se arată în proiectul de lege.

Potrivit congresmenilor americani, "Statele Unite au asigurat securitate ambelor țări, inclusiv câmpurilor petrolifere, de câțiva ani". "Nu vedem niciun motiv pentru ca forțele și contractorii americani să continue să ofere acest serviciu țărilor care acționează activ împotriva noastră". "Dacă Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite vor să-l ajute pe Putin, ar trebui să se bazeze pe protecția lui".

În plan intern, se consideră că decizia "OPEC+" va aduce o lovitură politică puternică lui Biden și apropiaților săi în ajunul alegerilor parlamentare intermediare.

Miercurea trecută, "OPEC+" a convenit să reducă producția cu două milioane de barili pe zi, începând cu luna noiembrie. Acest lucru a deranjat vizibil Washingtonul. Biden a dat vina pe Rusia și Arabia Saudită pentru creșterea prețului petrolului, în timp ce Riadul a negat că ar fi afectat în mod deliberat Statele Unite prin reducerea producției, subliniind că decizia a fost luată doar pentru asigurarea "stabilității pieței".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel