Stoltenberg: Ucraina are nevoie urgentă de o creștere a ajutorului militar. Invazia rusă ”a devenit o bătălie logistică”

Foto: Jens Stoltenberg / flickr,  Estonian Presidency
Foto: Jens Stoltenberg / flickr, Estonian Presidency

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înainte de întâlnirea miniștrilor apărării din Uniunea Europeană din Suedia, a declarat că Ucraina are nevoie urgentă de o creștere a ajutorului militar. Potrivit acestuia, invazia rusă a Ucrainei a devenit o bătălie a logisticii.

Stoltenberg a salutat faptul că se lucrează la achiziționarea comună de muniție de către statele UE. Potrivit acestuia, în NATO există achiziții comune de mulți ani.

Potrivit șefului NATO, este important ca aliații Ucrainei să crească producția de arme.

„A devenit un război de uzură și, prin urmare, și o bătălie logistică”, a spus Stoltenberg după întâlnirea cu premierul suedez Ulf Kristersson la Stockholm. 

Miniștrii Apărării ai statelor membre UE vor să discute despre noi livrări de muniție către Ucraina. Potrivit DPA, există temeri că o țară atacată de Rusia ar putea să nu aibă suficiente obuze de artilerie disponibile în viitor. Deja în februarie, ministrul de Externe al Estoniei Urmas Reinsalu a declarat, la o întâlnire a miniștrilor UE, că Ucraina rămâne fără muniții.

Acum se dezbate o propunere de creștere semnificativă a sumei fondurilor pe care Uniunea le va contribui statelor membre pentru achiziționarea de muniție pentru Ucraina. Un alt miliard de euro (23,6 miliarde de coroane) ar putea fi eliberat în acest scop. Stoltenberg participă  la întâlnirea miniștrilor Uniunii ca invitat.

 

Turcia și Ungaria, probleme nerezolvate cu Suedia 

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat marţi reluarea negocierilor cu Turcia privind aderarea Suediei şi a Finlandei, menţionând înregistrarea de progrese în acest dosar blocat de Ankara.

Din cei 30 de membri ai alianţei nord-atlantice, doar Turcia şi Ungaria nu au ratificat încă aderarea celor două ţări.

În urma unei crize diplomatice cauzate de arderea unui Coran de către un extremist de dreapta anti-islam la Stockholm la începutul lunii ianuarie, Ankara a suspendat negocierile deja complicate. Discuţiile se vor relua joi, la Bruxelles, aşa cum a anunţat Ankara la sfârşitul lunii februarie.

Marţi, o delegaţie de parlamentari ungari a efectuat o vizită la Stockholm. Budapesta sprijină aderarea Suediei la NATO, dar politicienii suedezi trebuie să înceteze să răspândească "minciuni" despre Ungaria, inclusiv critici "nefondate" asupra eşecurilor statului de drept, a declarat şeful delegaţiei, Csaba Hende, membru al partidului premierului naţionalist Viktor Orban. 

În ceea ce priveşte Ungaria, a cărei promisiune de ratificare a stârnit îngrijorări din cauza numeroaselor întârzieri din ultimele luni, dezbaterea a început săptămâna trecută în parlamentul de la Budapesta."Mă aştept ca procesul să fie finalizat rapid", a spus secretarul general al NATO."Întrebarea nu este dacă Suedia va intra în alianţă, ci când", a asigurat el.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel