Suedia și Finlanda în NATO. Prim-ministrul suedez: ”Turcia vrea lucruri pe care nu le putem oferi". Stoltenberg: Este timpul ca Turcia și Ungaria să lase Suedia să intre în NATO

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat speranța că Suedia și Finlanda se vor alătura Alianței în 2023.

Prezent la Conferința de Securitate Folk och Försvar din Sälen, Suedia, secretarul general al Alianței Nord Atlantice a cerut, de asemenea, un sprijin sporit pentru Ucraina. Potrivit lui Stoltenberg, subestimarea Rusiei „ar putea avea consecințe grave asupra securității în regiunea scandinavă”.

De asemenea, Stoltenberg a s-a declarat foarte încrezător că cele două state candidate scandinave vor adera la NATO.

Jens Stoltenberg, la Conferința Națională Folk og Försvar / Foto: Ulf Palm

„Sunt sigur că în curând vom putea primi cu căldură Suedia și Finlanda în Alianță”, a spus Stoltenberg, citat de SVT.

Este timpul ca Turcia și Ungaria să lase Suedia să intre în NATO, mai spune secretarul general al Alianței pentru Apărare, Jens Stoltenberg.

 

Negocierile Turcia - Suedia

 

Cererile Turciei au încetinit însă procesul de aderare al celor două state.

Prezent la rândul său la conferința de securitate Folk och Försvar, prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, a spus că oficialii de la Stockholm nu pot îndeplini cerințele pe care Ankara le impune pentru deblocarea aderării Suediei și Finlandei la NATO.

Comentând memorandumul semnat între Finlanda, Suedia și Turcia la summitul NATO din iunie, Kristersson a spus că de atunci nu au mai avut loc schimbări fundamentale. 

"Turcia confirmă simultan că am făcut ceea ce am promis să facem, dar declară, de asemenea, că vrea să luăm pași pe care nu putem și nu vrem să îi facem. Și acum decizia este în mâinile Turciei", a spus premierul. 

El și-a exprimat convingerea că, mai devreme sau mai târziu, Ankara va ratifica aderarea, dar a refuzat să prezică când s-ar putea întâmpla asta. 

„Mulți factori joacă un rol aici: atât factorii politici interni, cât și capacitatea Suediei de a demonstra că suntem serioși în ceea ce spunem”, a menționat el.

La același eveniment a luat cuvântul ministrul de externe al Finlandei, Pekka Haavisto. El a declarat că, în ciuda faptului că revendicările Ankarei se referă exclusiv la Suedia, Finlanda nu va fi de acord ca ratificarea aderării sale să fie finalizată separat. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel