Stoltenberg: România, rol crucial pentru securitatea NATO în zona Mării Negre

Tudor Curtifan / 23 ian 2019 / 17:18

Premierul Viorica Dăncilă a avut azi, la Bruxelles, o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Într-o conferință de presă comună cu premierul României, Jens Stoltenberg a precizat că „România joacă un rol crucial în asigurarea securității în zona Mării Negre”.

El a salutat prezența navală din regiune, dar și a scutului anti-rachetă de la Deveselu „care contribuie la asigurarea securității Euro-Atlantice”.

În contextul preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, secretarul general al NATO a precizat că Alianța se bucură că există „planuri de întărire a cooperării între Uniunea Europeană și NATO pe durata președinției” exercitate de București.

Ne confruntăm cu o lume din ce în ce mai periculoasă și imprevizibilă. Este important ca noi toți să investim în domeniul apărării. Privesc cu bucurie decizia României de a investi 2% din PIB în sectorul apărării și intenția de a moderniza forțele armate. (...) Încurajez România să continue pe această cale”, a precizat Jens Stoltenberg care a mulțumit țării noastre pentru angajamentul asumat pentru sprijinirea Alianței.

 

România va rămâne un aliat de încredere

 

De partea cealaltă premierul Viorica Dăncilă a subliniat că l-a asigurat pe Stoltenberg pe faptul că România va rămâne un aliat de încredere și va susține ferm o Alianță puternică, considerând că este indispensabilă pentru securitatea NATO consolidarea relației transatlantice.

Ne-am îndeplinit și urmează să ne îndeplinim toate responsabilitățile. Am crescut bugetul acordat Apărării și acordăm o importanță specială programului de înzenstare”, a precizat premierul României care a amintit că Armata Română este prezentă în teatrele de operații, dând exemplul Afganistanului unde România e unul din cei mai importanți actori ai NATO.

Dăncilă a mai adăugat că Aliața și UE se confruntă cu numeroase provocări precum atacurile cibernetice și utilizarea dezinformării prin știrile false cu scopul de a induce neîncredere și o stare de tensiune în Alianță. Ea a precizat că „trebuie să facem față acestor provocări împreună” și i-a transmis secretarului general al NATO susținerea României, prezentându-i obiectivul țării noastre: securitatea în zona Mării Negre și a apărării flancului Estic al NATO. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy