Stoltenberg: România, rol crucial pentru securitatea NATO în zona Mării Negre

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Premierul Viorica Dăncilă a avut azi, la Bruxelles, o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Într-o conferință de presă comună cu premierul României, Jens Stoltenberg a precizat că „România joacă un rol crucial în asigurarea securității în zona Mării Negre”.

El a salutat prezența navală din regiune, dar și a scutului anti-rachetă de la Deveselu „care contribuie la asigurarea securității Euro-Atlantice”.

În contextul preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, secretarul general al NATO a precizat că Alianța se bucură că există „planuri de întărire a cooperării între Uniunea Europeană și NATO pe durata președinției” exercitate de București.

Ne confruntăm cu o lume din ce în ce mai periculoasă și imprevizibilă. Este important ca noi toți să investim în domeniul apărării. Privesc cu bucurie decizia României de a investi 2% din PIB în sectorul apărării și intenția de a moderniza forțele armate. (...) Încurajez România să continue pe această cale”, a precizat Jens Stoltenberg care a mulțumit țării noastre pentru angajamentul asumat pentru sprijinirea Alianței.

 

România va rămâne un aliat de încredere

 

De partea cealaltă premierul Viorica Dăncilă a subliniat că l-a asigurat pe Stoltenberg pe faptul că România va rămâne un aliat de încredere și va susține ferm o Alianță puternică, considerând că este indispensabilă pentru securitatea NATO consolidarea relației transatlantice.

Ne-am îndeplinit și urmează să ne îndeplinim toate responsabilitățile. Am crescut bugetul acordat Apărării și acordăm o importanță specială programului de înzenstare”, a precizat premierul României care a amintit că Armata Română este prezentă în teatrele de operații, dând exemplul Afganistanului unde România e unul din cei mai importanți actori ai NATO.

Dăncilă a mai adăugat că Aliața și UE se confruntă cu numeroase provocări precum atacurile cibernetice și utilizarea dezinformării prin știrile false cu scopul de a induce neîncredere și o stare de tensiune în Alianță. Ea a precizat că „trebuie să facem față acestor provocări împreună” și i-a transmis secretarului general al NATO susținerea României, prezentându-i obiectivul țării noastre: securitatea în zona Mării Negre și a apărării flancului Estic al NATO. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel