Stoltenberg pune presiune pe Turcia: Principala așteptare este ca Suedia și Finlanda să intre cât mai curând în NATO

SG NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat care sunt așteptările membrilor Alianței Nord Atlantice în privința aderării Suediei și Finlandei la NATO.

"Întrebarea principală nu este dacă Finlanda și Suedia sunt ratificate împreună. Principala așteptare este ca ambele țări să fie membri cu drepturi depline cât mai curând posibil", a spus Stoltenberg reporterilor.

Declarația secretarului general al Alianței pune presiune pe Turcia, țară care se opune aderării celor două state scandinave, amplificând o serie întreagă de motivații.

Cererile de aderare ale celor două state la Alianță au fost ratificate de toate statele NATO, cu excepția Ungariei și Turciei, două state guvernate autoritar, ai căror lideri au fost mai mult decât îngăduitori cu agresiunea declanșată de Federația Rusă.

Președintele turc Tayyip Erdogan se opune în mod special la cererea Suediei, deoarece aceasta găzduiește membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Ankara îi numește teroriști.

Oficialii occidentali au spus că ar prefera ca ambele țări să se alăture NATO împreună, parțial pentru că ar fi mai ușor să le integreze în același timp în structurile militare.

”Sunt încrezător că amândoi vor fi membri cu drepturi depline și lucrez din greu pentru a le ratifica cât mai curând posibil”, a spus Stoltenberg.

Doi noi membri de pe flancul său de nord-est ar întări influența NATO într-un moment crucial în care aceasta este angajată într-o confruntare cu Rusia, arată Reuters.

Suedia și Finlanda au fost de mult timp nealiniate, dar acum doresc protecția clauzei de apărare colectivă a NATO.

Finlanda are o graniță de 1.300 km cu Rusia, iar insula Gotland a Suediei se află la 300 km de casa Flotei Baltice a Rusiei, în enclava rusă Kaliningrad.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel