Stoltenberg: În mod clar Georgia va deveni membră NATO

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat luni angajamentul organizaţiei de a include Georgia în rândurile sale, în pofida opoziţiei puternice a Moscovei.

Stoltenberg s-a aflat la Tbilisi pentru a asista la exerciţiile militare comune NATO-Georgia, începute săptămâna trecută şi preconizate să dureze 12 zile.

''Cei 29 de aliaţi au indicat în mod clar că Georgia va deveni membră a NATO'', a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă alături de premierul georgian Mamuka Bakhtadze. ''Vom continua să lucrăm împreună pentru a pregăti aderarea Georgiei la NATO'', a adăugat el.

Într-o referire la Rusia, Stoltenberg a mai spus că nici o ţară nu are dreptul de a influenţa politica porţilor deschise a NATO. ''Nu acceptăm ca Rusia - sau oricare altă putere - să poată decide ce membri poate să aibă NATO'', a declarat Stoltenberg.

 

NATO a informat despre aderarea Georgiei la summitul de la București

 

La summitul NATO din 2008 din România, liderii alianţei au afirmat că Georgia va adera la NATO la o dată nespecificată, dar au refuzat până acum să pună ţara pe calea formală a aderării.

Perspectiva Georgiei de a adera la NATO este considerată de către Kremlin drept o ingerinţă occidentală în sfera sa tradiţională de influenţă.

Premierul Bakhtadze a declarat la rândul său că Moscova nu are dreptul de a împiedica o ţară suverană ''să-şi aleagă aranjamentele de securitate''. ''Aderarea la NATO este alegerea poporului georgian şi este consfinţită în Constituţia noastră'', afirmat el.

La exerciţiile militare NATO-Georgia, desfăşurate la Centrul comun Georgia-NATO de instruire şi evaluare de la Krtsanisi, din împrejurimile capitalei Tbilisi, participă 350 de militari din SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania şi alte 17 ţări ale alianţei, precum şi din Azerbaidjan, Finlanda şi Suedia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel