Stoltenberg i-a cerut lui Erdogan din nou ca Turcia să ridice vetoul privind aderarea Suediei la NATO

Darius Muresan |
Data publicării:
Tanc suedez Stridsvagn, sursă foto: Ministerul Apărării din Suedia -  Forsvarsmakten.se
Tanc suedez Stridsvagn, sursă foto: Ministerul Apărării din Suedia - Forsvarsmakten.se

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut duminică Turciei să renunţe la obiecţiile faţă de Suedia, "care şi-a îndeplinit obligaţiile", şi să finalizeze aderarea acesteia la Alianţă "cât mai curând posibil", transmite Agerpres, care citează AFP.

Stoltenberg, care a salutat "o reuniune productivă", s-a adresat presei la finalul unei întrevederi de două ore la Palatul Dolmabahce din Istanbul cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care a fost reînvestit cu o zi înainte pentru un nou mandat de cinci ani la şefia statului.

Turcia blochează de treisprezece luni intrarea Suediei în Alianţa Atlantică, reproşându-i indulgenţa faţă de militanţii kurzi pe care îi găzduieşte pe teritoriul său.

Pentru Stoltenberg, "este timpul" ca această aderare să fie confirmată înainte de summitul Alianţei de la Vilnius din 11 şi 12 iulie.

În acest scop, el a anunţat crearea unui "mecanism permanent" între NATO şi Turcia, următoarea reuniune fiind programată pentru "săptămâna 12 iunie", fără a preciza unde va avea loc.

"Aderarea Suediei la NATO va consolida securitatea sa, dar va face şi Turcia mai puternică", a spus Stoltenberg.

Turcia rămâne singurul dintre cele 31 de state membre ale NATO, alături de Ungaria, care nu a ratificat încă această extindere după unda verde dată Finlandei.

Secretarul general al NATO, care a participat sâmbătă la ceremonia de învestire la Ankara a preşedintelui Erdogan, reales pe 28 mai, a mulţumit, de asemenea, Turciei pentru desfăşurarea de întăriri în Kosovo, care este în mijlocul unor revolte violente.

Ankara participă la KFOR, forţa multinaţională condusă de Alianţa Atlantică în Kosovo. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel