Stoltenberg: Este nevoie de timp pentru ca militarii ucraineni să poată folosi armamentul greu produs la standarde NATO

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuzier M777A2, în versiunea capabilă de a lansat proiectile Excalibur, în timpul pregătirii unui transport al U.S. Army către Ucraina. Sursă foto: Department of Defense
Obuzier M777A2, în versiunea capabilă de a lansat proiectile Excalibur, în timpul pregătirii unui transport al U.S. Army către Ucraina. Sursă foto: Department of Defense

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că există o „necesitate urgentă” de a intensifica livrările de armament către Ucraina, dar a avertizat că este nevoie de timp pentru a adapta forțele Kievului la armele grele modernizate ale NATO.

Aproximativ 50 de membri și parteneri ai alianței se întâlnesc la Bruxelles pentru a discuta cererile disperate ale Ucrainei pentru mai mult armament, în timp ce se luptă să mențină atacul Rusiei în estul țării.

„Ucraina se află într-adevăr într-o situație critică și, prin urmare, este o nevoie urgentă de a intensifica sprijinul”, a declarat Stoltenberg jurnaliştilor înaintea unei reuniuni a miniştrilor NATO.

Occidentul a alocat cantități majore de armament Ucrainei, pentru a o ajuta să lupte împotriva Kremlinului, dar Kievul se plânge că a primit doar o fracțiune din ceea ce are nevoie și cere mai mult armament greu.

Stoltenberg a precizat că aliații au trecut de la trimiterea de echipamente mai vechi la livrarea unor „sisteme de apărare antiaeriană mai moderne, cu rază mai mare, artilerie mai avansată, arme mai grele”.

Deci, este, de asemenea, o realitate că, acum când începem tranziția de la armele din epoca sovietică la arme NATO mai moderne, va fi nevoie de ceva timp pentru a-i pregăti pe ucrainenii să folosească și să opereze aceste sisteme”, a declarat acesta.

Subliniind că membrii NATO, cum ar fi Țările de Jos, caută  să ofere de urgență instruire forțelor ucrainene pentru a le pune la curent cu noile arme grele care vin, Stoltenberg a amintit că liderii alianței se vor întâlni la Summit-ul de la Madrid la sfârșitul acestei luni, unde  ar trebui să convină asupra unui „pachet cuprinzător de asistență” pentru Ucraina, pentru a ajuta la trecerea forțelor sale pe termen lung la utilizarea armamentului produs după standardul NATO.

Summitul NATO din 28-30 iunie urmează să marcheze o nouă strategie privind întărirea capacității alianței de a descuraja un atac al Moscovei asupra membrilor săi.

Stoltenberg a declarat că se așteaptă să vadă aliații angajându-se să aibă mai multe trupe de înaltă pregătire dedicate și antrenate pentru a apăra flancul estic și mai mult armament în această regiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel