Știrile zilei: SUA aduc HIMARS în România; Grecia solicită achiziționarea de avioane F-35; Tentativă de asasinare a premierului Armeniei

DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de luni, 16 noiembrie.

1. SUA vor efectua exerciții cu sisteme HIMARS în România, alături de lansatoarele LAROM

Forțele Terestre americane vor participa cu două sisteme mobile de artilerie - HIMARS din cadrul Brigăzii 41 Artilerie Terestră dislocată în garnizoana Grafenwoehr din Germania, iar Forțele Terestre Române cu trei lansatoare multiple de rachete – LAROM din cadrul Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, se precizeaza într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.

 

2. Este oficial: Grecia solicită achiziționarea de avioane F-35

Grecia a solicitat în mod oficial, printr-o cere de oferă, să achiziţioneze între 18-24 de avioane de generația a cincea F-35 din Statele Unite, noi sau second-hand.

 

3. Tentativă de asasinare a premierului Armeniei, Nikol Pashinyan, acuzat de capitulare

Serviciul Național de Securitate al Amreniei (SNB) a împiedicat o tentativă de asasinare a prim-ministrului Nikol Pashinyan

 

4. Macron vrea o Europă mai independentă: 'SUA ne acceptă ca aliați doar dacă suntem suverani în privinţa apărării'

Preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat Consiliul de Securitate al ONU şi le-a cerut ţărilor europene să dea dovadă de o mai mare independență, într-un interviu amplu pentru revista Grand Continent de la Paris.

 

5. Statele NATO care operează sisteme rusești S-300 și cum piloții Israelului s-au antrenat pe acestea

Turcia își apără achiziția de sisteme S-400 folosind trei argumente: În primul rând Ankara a încercat permanent - fără succes însă, motivele fiind mai mult decât evidente - să ofere asigurări în Alianță că S-400 nu reprezintă o ameninţare pentru 'secretele' tehnologice ale avionului F-35 și pentru sistemele NATO. În al doilea rând, Turcia precizează că a recurs la S-400 după ce nu a reușit să achiziționeze Patriot, fapt în mare parte real. Ca ultim argument, Ankara arată cu degetul către alte țări NATO care operează sisteme rusești S-300.

 

6. Trupele americane protejează câmpurile petroliere din nord-estul Siriei cu vehicule M2 Bradley

Militarii americani, dislocaţi în nord-estul Siriei, continuă să protejeze câmpurile petroliere din această regiune pentru a nu ajunge pe mâinile grupării teroriste Daesh (mai cunoscută ca Statul Islamic), dar nici în posesia guvernului autoritar sirian sau a forţelor ruse care îi acordă suport militar lui Bashar Al-Assad.

 

7. Ucraina: Rusia are capacitatea de a desfășura arme nucleare în Crimeea

Potrivit postului ucrainean Apostrof TV, în cadrul unei emisiuni difuzate pe 14 noiembrie, secretarul adjunct al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Serhiy Krivonos, a declarat că “Rusia ar putea avea arme nucleare pe teritoriul Crimeei”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel