Macron vrea o Europă mai independentă: 'SUA ne acceptă ca aliați doar dacă suntem suverani în privinţa apărării'

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Portavionul francez Charles de Gaulle, sursă foto: Agerpres
Portavionul francez Charles de Gaulle, sursă foto: Agerpres

Preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat Consiliul de Securitate al ONU şi le-a cerut ţărilor europene să dea dovadă de o mai mare independență, într-un interviu amplu pentru revista Grand Continent de la Paris.

Macron a reiterat că Europa tebuie să devină mai independentă. SUA îi acceptă pe europeni ca aliaţi numai dacă "ne luăm noi înşine în serios şi dacă suntem suverani în privinţa apărării", a declarat preşedintele francez.

În legătură cu alegerile prezidenţiale recente din SUA, Macron a spus că schimbarea administraţiei la Washington este o oportunitate de a lucra asupra înţelegerii reciproce a faptului "că noi (europenii) continuăm să ne construim propria autonomie, aşa cum SUA şi China fac pentru ele".

Macron a declanşat anul trecut o dezbatere de luni de zile după ce a spus că NATO este "în moarte clinică" şi a cerut o regândire a Alianţei.

Preşedintele francez este nevoit luni să facă un exerciţiu de echilibristică primind vizita şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo, care nu a recunoscut încă înfrângerea preşedintelui american republican Donald Trump în alegeri, dar îndreptându-şi deja atenţia spre viitorul lider de la Casa Albă, democratul Joe Biden, scrie Agerpres, care citează AFP.

În ceea ce privește Consiliului de Securitate al ONU, președintele Franței consideră că acesta nu mai produce „decizii utile”.

"Consiliul de Securitate, trebuie să o spun, nu mai produce decizii utile", a spus Macron, conform unor afirmaţii făcute publice de Palatul Elysée.

Franţa este unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, alături de SUA, China, Rusia şi Marea Britanie. Fiecare membru poate împiedica prin veto adoptarea oricărei rezoluţii. SUA blochează în mod tradiţional criticile la adresa Israelului. Printre altele, Rusia a împiedicat adoptarea de sancţiuni împotriva Siriei.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel