Stevo Pendarovski: Moscova finanţează anumiţi subiecţi politici din Macedonia de Nord

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski.
Preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski.

Preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a acuzat Rusia de amestec în probleme de politică internă din Macedonia de Nord, afirmând că Moscova finanţează anumiţi subiecţi politici. 

,,Toate instituţiile statului ştiu că Rusia se implică în treburile noastre interne. Din vecinătate vin agenţi ruşi, respectivi oameni ai serviciilor din Rusia. Nu pot spune public de unde, pentru că este vorba de informaţii sensibile", a declarat Pendarovski, fără a comenta şi fără a spune care sunt politicienii finanţaţi de Moscova, dar a amintit că înainte de invadarea Ucrainei, partitul de opoziţie Stânga l-a invitat în Parlament pe ambasadorul Rusiei pentru a-l decora pentru contribuţia la relaţiile bilaterale.

"A fost un gest fără precedent", a declarat Pendarovski, potrivit RADOR.

Despre activitatea spionilor ruşi a vorbit la sfârşitul lunii martie şi premierul bulgar de atunci, Kiril Petkov.

Atunci, Petkov a dispus efectuarea unei anchete privind acţiunile Moscovei în timpul negocierilor dintre Skopje şi Sofia privind problemele deschise legate de patrimoniul cultural şi istoric.

De la începutul războiului din Ucraina, Macedonia de Nord a expulzat zece diplomaţi ruşi, afirmând că aceştia au desfăşurat activităţi care sunt contrare Convenţiei de la Viena.

Recent, Departamentul de Stat al SUA a publicat o strategie pentru dezvoltarea relațiilor cu Macedonia de Nord. Documentul notează că această țară rămâne "o țintă importantă a influenței maligne a politicii rusești", precum și a presiunilor economice tot mai mari din partea Chinei. 

Autorii noii strategii de dezvoltare a relațiilor dintre SUA și Macedonia de Nord consideră că următorii ani reprezintă o perioadă critică pentru menținerea traiectoriei Macedoniei de Nord spre o stabilitate deplină ca democrație orientată spre Occident.

"Misiunea SUA în Macedonia de Nord va promova integrarea deplină a țării în instituțiile și practicile occidentale și euro-atlantice ca fiind cea mai bună modalitate de a consolida cele mai importante reforme; astfel, integrarea va fi o prioritate cheie pentru misiunea de la Skopje", subliniază documentul.

Cu toate acestea, potrivit autorilor raportului, parcursul euroatlantic al țărilor din Balcanii de Vest ar fi împiedicat de Moscova și Beijing.

"Influențe străine maligne - inclusiv guvernele Rusiei și Republicii Populare Chineze - se opun în mod activ integrării occidentale a regiunii, răspândind dezinformări și exploatând vulnerabilitățile existente pentru a deturna statele din Balcanii de Vest de la calea aleasă în mod democratic, consolidându-și în același timp prezența economică și politică în Europa", afirmă reprezentanții Departamentului de Stat.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel