Statul Islamic și-a mutat centrul de greutate în inima continentului african

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Pe 6 decembrie, Frank Gardner, corespondent pe probleme de securitate, a publicat pe pagina online a BBC în limba arabă un articol intitulat "Statul Islamic (ISIS) și-a mutat centrul de greutate în inima continentului african".

Potrivit acestuia, 300 de militari britanici au ajuns recent în Republica Mali, situată în vestul continentului african, într-un moment în care ISIS pare să-și fi mutat centrul de activitate din Orientul Mijlociu în inima continentului african.

Acești militari, desfășurați ca parte a unei operații militare cu durata de trei ani numită "Newcombe",  se alătură forței multinaționale a Națiunilor Unite formată din 15.000 de soldați, condusă de Franța și destinată stabilității în regiunea subsahariană, cunoscută și sub numele de regiunea Sahel.

Mali este doar una dintre țările care se confruntă în prezent cu o escaladare constantă a operațiilor și activităților jihadiste, iar sfera violenței crește din ce în ce mai mult.

Potrivit buletinului "Global Terrorism Index" publicat în noiembrie 2020, gruparea Statul Islamic și-a mutat "centrul de greutate" din Orientul Mijlociu în continentul african și, într-o măsură mai mică, în sudul continentului asiatic, întrucât în ​​acest an regiunea Sahel a înregistrat o creștere a numărului de crime cu 67% comparativ cu anul precedent.

"Creșterea grupărilor asociate statului islamic în regiunea Sahel a dus la o escaladare a actelor teroriste în multe țări din regiune", se arată în buletin. Șapte din cele zece țări care au înregistrat o creștere a actelor teroriste se află în Africa Subsahariană, și anume Burkina Faso, Mozambic, Republica Democrată Congo, Mali, Niger, Camerun și Etiopia.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel