Statele Unite şi Polonia sunt un model pentru ceea ce însemna parteneriat de securitatea transatlantică: Varşovia, apel către alți aliați de a crește cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB

Cristian Soare |
Data publicării:

În ziua în care Polonia a sărbătorit 25 de ani de apartenență la NATO, președintele Joe Biden i-a primit la Casa Albă pe președintele polonez Andrzej Duda și pe premierul Donald Tusk. Întâlnirea a avut loc pe fondul preocupărilor legate de viitoarea finanțare americană pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva unei invazii la scară largă din partea Moscovei. "Promisiunea Americii față de Polonia este de nezdruncinat", a declarat Biden reporterilor marți, înainte de întâlnire.

Vizita delegației poloneze a avut loc în momentul în care administrația Biden a anunțat un alt pachet de asistență de securitate pentru Ucraina - arme și echipamente în valoare de 300 de milioane de dolari. Fondurile au provenit din "economii neașteptate" din fondurile rambursate de Departamentul Apărării, a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan în timpul unei ședințe.

"Nu este suficient", a spus Biden despre acest pachet, îndemnându-i pe republicanii din Camera Reprezentanților să adopte pachetul de ajutor extern aprobat de Senat, care include 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, "înainte de a fi prea târziu".

"Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei" a demonstrat că Statele Unite sunt un "lider în materie de securitate", a spus Duda. El a reiterat apelul său către alți aliați de a crește cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB pentru a se proteja împotriva agresiunii rusești.

Polonia alocă 3,9% din PIB-ul său pentru apărare, aproape dublu față de obiectivul actual al NATO de 2% și cel mai mare procent pe care îl alocă un stat membru NATO. Statele Unite sunt al doilea cel mai mare cheltuitor în domeniul apărării ca procent din PIB, cu 3,5%, dar cea mai mare națiune NATO în ceea ce privește cheltuielile totale.

Propunerea lui Duda subliniază neliniștea Poloniei și a altor țări de pe flancul estic al NATO, care se simt cel mai mult amenințate de agresiunea Moscovei, și vine într-un moment în care unele state din ''partea vestică'' a Alianței fac presiuni pentru o soluție diplomatică la războiul din Ucraina.

Totuși, este puțin probabil ca aceasta să fie acceptată în viitorul apropiat, deoarece multe țări NATO nu au atins încă nici măcar ținta de 2% din PIB, a declarat Michal Baranowski, de la German Marshall Fund of the United States.

Într-un articol publicat luni în The Washington Post, Duda a subliniat militarizarea alarmantă a Rusiei, Moscova alocând aproape 30% din bugetul său anual pentru cheltuieli militare. El a subliniat amenințarea reprezentată de președintele rus Vladimir Putin, numind-o cea mai serioasă provocare la adresa păcii mondiale de la Războiul Rece încoace.

Varșovia este în favoarea consolidării prezenței militare americane în Polonia, unde se află prin rotație aproximativ 10.000 de soldați americani. Washingtonul nu este încântat de această idee, iar Biden a declarat luni reporterilor că "nu este nevoie de trupe suplimentare la granița poloneză".

Sullivan a întărit acest mesaj, spunând că forțele Alianței sunt "bine poziționate" și că planurile "pentru a apăra Polonia, dacă se va ajunge la asta, sunt ferme".

Sullivan a declarat că SUA vor oferi Poloniei un nou împrumut de 2 miliarde de dolari în cadrul programului special de cooperare militară al SUA, ''Foreign Military Financing'', și se vor oferi să vândă 96 de elicoptere Apache Poloniei. Tot marți, Biroul pentru afaceri politico-militare al Departamentului de Stat al SUA a informat Congresul că a aprobat vânzarea de rachete către Polonia în valoare de peste 3 miliarde de dolari.

Varșovia vrea să se asigure că planurile de apărare regională convenite la summitul NATO de la Vilnius din 2023 sunt "nu doar bine planificate, ci și îndeplinite efectiv cu trupe pentru a garanta nivelul de descurajare și apărare" necesar pe flancul estic al NATO.

Consolidarea parteneriatului americano-polonez în domeniul securității energetice este o altă temă majoră. Varșovia a alocat 40 de miliarde de dolari pentru construcția a două centrale nucleare. Prima va fi construită de compania americană Westinghouse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel