Urmărește emisiunea live



Statele membre NATO discută despre o majorare a bugetului pentru apărare: 2% din PIB, un plafon minim care trebuie atins

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, anunta ca statele membre NATO vor discuta în lunile următoare despre ţintele privind cheltuielile militare, în contextul în care mai multe state aliate au cerut ca nivelul bugetului militar de 2% din PIB să devină un prag minim.

,,Unii aliaţi sunt ferm în favoarea transformării actualei ţinte de 2% într-un nivel minim'', a declarat Stoltenberg într-un interviu publicat marţi de agenţia de presă germană DPA.

Înaltul oficial aliat a spus că va conduce aceste negocieri. ''Ne vom întâlni, vom avea întâlniri ministeriale, vom avea discuţii în capitale'', a afirmat el.

Jens Stoltenberg nu a menţionat numele ţărilor care cer ţinte mai ambiţioase pentru cheltuielile alocate apărării.

Totuşi, el a precizat că vizează ajungerea la un acord până la viitorul summit periodic al NATO, prevăzut pentru 11 şi 12 iulie în capitala lituaniană Vilnius. 

 

În contextul războiul din Ucraina, NATO trebuie să crească producţia de arme în 2023

 

NATO trebuie să crească producţia de arme în contextul în care războiul din Ucraina se prelungeşte, iar nevoia Kievului de materiale militare sporeşte, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu difuzat duminică, relatează luni DPA.

,,De exemplu, pentru artilerie avem nevoie de o enormă cantitate de muniţie, avem nevoie de piese de schimb", a declarat şeful alianţei militare de 30 de ţări pentru BBC. "Trebuie să accelerăm producţia şi este exact ceea ce fac aliaţii", a adăugat el.

Mentenanţa sistemelor de arme livrate deja Ucrainei este cel puţin la fel de importantă ca dezbaterea privind furnizarea de noi arme, a spus Stoltenberg.

NATO trebuie să fie pregătită să sprijine Ucraina pe termen lung. ,,Ceea ce am văzut este că Rusia nu dă semne că renunţă la scopul său general de a prelua controlul asupra Ucrainei. Forţele ucrainene au avut prim-planul timp de mai multe luni, dar ştim de asemenea că Rusia a mobilizat multe forţe, multe dintre ele sunt instruite acum", a mai spus Stoltenberg.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel