Statele baltice strâng rândurile pentru apărare împotriva Rusiei ”agresive”

Eduard Pascu / 25 mai 2021 / 17:37

Estonia, Letonia şi Lituania au semnat o cooperare în domeniul apărării și iau în calcul achiziţionarea unui sistem lansator de rachete pentru apărarea comună, în contextul ameninţării venite din Rusia.

Anunţul vine după o întâlnire a celor trei miniştri ai Apărării din Estonia, Letonia şi Lituania, care a avut loc în Siauliai, Lituania, în scopul pregătirii pentru summitul NATO din 14 iunie, de la Bruxelles, transmite Defense News.

”Am discutat cu colegii baltici despre aşteptările pe care le avem de la următorul summit NATO”, a declarat Kalle Laanet, ministrul estonian al Apărării. ”Credem că NATO trebuie să trimită un semnal clar şi puternic cu privire la ameninţarea rusă şi să facă din apărarea colectivă cel mai important obiectiv al Alianţei în următorul deceniu”, a continuat acesta.

Cele trei state baltice vorbesc de ceva vreme despre achiziţionarea comună de armament. Acum, liderii celor trei ţări au decis iniţierea eforturilor preliminare privind sistemul lansator multiplu de rachete, care ar putea intra în uz prin 2025.

”Am subliniat anterior că această cooperare în domeniul dezvoltării capabilităţii între Estonia, Letonia şi Lituania are un potenţial extraordinar şi un rol esenţial în consolidarea securităţii din regiune”, a transmis Laanet.

Cei trei miniştri ai Apărării au subliniat că apărarea aeriană este o capabilitate vitală pe care doresc să o consolideze în linie cu NATO. De altfel, cele trei state au insistat de mai mulţi ani ca NATO să extindă programul de poliţie aeriană în regiune, dintr-o perspectivă mai complexă, împotriva tuturor ameninţărilor aeriene.

Cele trei guverne au salutat ”consultările” dintre Statele Unite și aliați cu privire la revizuirea continuă a forței globale a Pentagonului, subliniind că trupele americane de pe flancul estic al NATO reprezintă ”unul dintre principalele și cele mai viabile mijloace de apărare împotriva Rusiei agresive.”

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy