Incidentul a avut loc la începutul acestui an, însă despre el s-a aflat abia acum. Cei doi ruși aveau asupra lor tehnică ce permite spargerea serverelor. Laboratorul din Spitz a fost de supus unor atacuri cibernetice.

La momentul arestării, cei doi ruşi aveau asupra lor mai multe echipamente care l-ar fi putut permite să pătrundă în reţeaua de calculatoare a laboratorului, potrivit unor surse locale citate de cotidianul olandez NRC Handelsblad, spune DPA

Serviciul Federal de Informaţii din Elveţia a precizat că "are cunoştinţă de cazul spionilor ruşi care au fost descoperiţi şi înlăturaţi de la Haga".

Reținerea celor doi a fost posibilă datorită unei operațiuni speciale, desfășurate de serviciile secrete din Olanda, Elveția și Marea Britanie.

Un purtătoar de cuvânt al Serviciul Federal de Informaţii a declarat că serviciul elveţian de informaţii a cooperat cu partenerii olandezi şi britanici, preciznd că s-a reuşit prevenirea unor "acţiuni ilegale împotriva infrastructurii elveţiene de importanţă critică".

Un purtător de cuvânt al laboratorului chimic din Spitz a refuzat să ofere detalii suplimentare despre incident, dar a ales să confirme că laboratorul a fost ţinta unui atac informatic

"Putem confirma că Laboratorul Spiez a fost ţinta unor atacuri informatice (...) Nu s-au pierdut date", a declarat reprezentantul laboratorului.