Spionaj militar în Turcia: 26 de persoane, angajate ale unor companii de apărare, au fost arestate

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Serviciile de informaţii ale Turciei au reținut, pe 30 martie 2021, 26 de persoane - acestea fiind suspectate de acţiuni spionaj în interiorul industrie turce de apărare. Ankara a acuzat persoanele reţinute şi de apartenenţă la organizaţia clericului musulman Fethullah Gulen, considerată de oficialii turci ca fiind una teroristă.

Publicaţia Defense News precizează că poliţia turcă, împreună cu serviciile de informaţii, au reţinut 26 de persoane pentru acţiuni de spionaj şi apartenenţa la organizaţia clericului musulman Fethullah Gulen. Un tribunal antiterorist a dispus eliberarea a șapte suspecți din cei 26, dar a dispus arestarea a 19.

Potrivit sursei citate, prin această anchetă Turcia urmărește să-i reţină pe cei care lucrează în companii ale industrie naţionale de apărare şi care au legături cu organizaţia lui Fethullah Gulen.

Președintele Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe Gulen de orchestrarea unei loviturii nereuşite de stat din iulie 2016. Clericul locuiește în Statele Unite, iar guvernul turc a cerut de mai multe ori extrădarea acestuia, dar Washingtonul nu a răspuns solicitărilor Ankarei.

 

Cele 26 de persoane sunt foști angajați ai unor companii militare controlate de stat:

 

  • 16 sunt foști angajați ai industriilor aerospațiale turcești.
  • Patru sunt foști angajați ai companiei militare Aselsan, cea mai mare companie de apărare din Turcia.
    Doi sunt foști angajați ai companiei Havelsan.
  • Doi sunt foști angajați ai Consiliului de cercetare științifică și tehnologică din Turcia, cunoscut și sub numele de TUBITAK.
  • Unul este un fost angajat al producătorului de rachete Roketsan.
  • Unul este un fost angajat al agenției guvernamentale pentru achiziții în domeniul apărării, cunoscută anterior ca Subsecretariatul pentru Industria de Apărare (SSM), dar ulterior a fost redenumit Directoratul Turc pentru Industria de Apărare (SSB). 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel