Spionaj la Praga | Andrei Konchakov, un spion cu acoperire diplomatică, acuzat de presa cehă de tentativă de asasinat

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Andrei Konceakov, directorul Centrului rus pentru știință și cultură din Praga
Andrei Konceakov, directorul Centrului rus pentru știință și cultură din Praga

Mass-media cehă l-a identificat pe bărbatul despre care spun că este un diplomat rus sub acoperire, care a intrat în țară în urmă cu aproape două luni cu o valiză în care avea şi toxină din seminţe de ricin, ca parte a unui presupus complot care presupunea otrăvirea a trei oficiali din Praga, care au întreprins acțiuni care au deranzat Rusia.

Bărbatul, pe care serviciile de informaţii cehe îl suspectează că ar fi adus toxină din seminţe de ricin la Praga pentru a-l asasina pe primarul din Praga, Zdenec Hrib, precum şi pe alţi doi politicieni, Ondrej Kolar şi Pavel Novotny, este Andrei K., relatează cotidianul ceh Seznam Spravy, citat de Radio Free Europe/Radio Liberty și Uawire.org.

La 26 aprilie, ziarul Respekt a relatat că un cetăţean rus cu pașaport diplomatic a ajuns în Cehia, având în posesia sa toxină din seminţe de ricin, o temută otravă fără antidot, preferată de asasini. Ziarul a susținut, citând sursele sale, că bărbatul dorea să-l otrăvească pe primarul general al Pragăi Zdenek Hrib, alături de primarii a două districte – Ondrej Kolar și Pavel Novotny.

Zdenek Hrib a atras mânia Moscovei după ce a redenumit, la cererea cetățenilor, scuarul din fața Ambasadei Ruse la Praga în amintirea lui Boris Nemțov, critic înverșunat al Kremlinului, asasinat în 2015.

Ondrej Kolar, la rândul său, a sprijinit demontarea statuii mareșalului sovietic Ivan Konev în districtul 6 din Praga. Rusia a condamnat acest act și a anunțat că îl va investiga ca o încălcare a tratatului ruso-ceh de prietenie din 1993.

Potrivit cotidianului Seznam Spravy, în ultimele două luni poliția și Serviciul de Informaţii ceh (BIS) au căutat date şi informaţii despre respectivul getatean rus cu paşaport diplomatic. Publicația nu a dat numele complet al persoanei, dar precizează că numele său este cunoscut și a fost obținut de la serviciile de informaţii ale țării.

În cadrul ediției din 10 mai a programului 168 de ore de la postul public de televiziune din Cehia, au fost citate surse anonime din serviciile de informaţii, potrivit cărora persoana este Andrei Konchakov.

Potrivit presei cehe, Andrei K. a ajuns la Praga pe 14 martie. Serviciile de informaţii cehe cred că bărbatul transporta o valiză care conținea o „substanță letală”. Cotidianul Seznam a raportat, citând propriile sale surse, că serviciile de informaţii cehe au fost avertizate în acest sens, dar nu l-au interogat pe aeroport, pe cetăţeanul rus, de frică ca nu cumva reţinerea acestuia să fie utilizată de Rusia ca „parte a unei campanii de dezinformare”.

La aeroport, Andrei Konchakov a fost aşteptat de Alexander A., un șofer de la Ambasada Rusiei din Cehia, suspectat de serviciile de informații cehe că ar fi un agent FSB. Despre el se crede că e responsabil să aibă grijă nu doar de diplomați, dar și de documentele secrete sau orice alte obiecte și materiale în posesia acestora.

Potrivit cotidianului Seznam, pe 6 aprilie, serviciile de informaţii cehe au avertizat poliția că există un „agent care reprezintă o amenințare la adresa securității” oficialilor cehi.

Andrei Konchakov a oferit un scurt interviu cotidianului ceh Seznam, negând acuzațiile ce i se aduc, precizând că avea în valiză doar dezinfectant și bomboane.

„Probabil a fost o greșeală”, a mai adăugat Koncealov pentru cotidianul ceh, apoi a refuzat să mai comenteze sub pretext că are nevoie de permisiune de la Moscova și a cerut, dacă mai exista şi alte întrebări, acestea să fie trimise prin e-mail.

BIS consideră că Andrei K. este un angajat al serviciilor speciale ruse. Potrivit BIS, el lucrează în Republica Cehă de mulți ani, dar numai în ultimii doi ani într-o poziție diplomatică, relatează Seznam.

Potrivit datelor oficiale, Konceakov s-a născut la Moscova în 1986, dar, în rest, informațiile publice despre viața să sunt puține sau chiar contradictorii. Potrivit site-ului rus de investigații The Insider, Konceakov a absolvit Institutul de Inginerie și Fizică de la Moscova, MIFI, dar nu e clar în ce an.

Tot The Insider scrie că Andrei Konceakov a început să lucreze în Praga pentru Rossotrudnicestvo, o agenție de stat pentru bunăstarea rușilor de peste hotare. Din decembrie 2017, el e prezentat ca director al Centrului Rus pentru Știință și Cultură din Praga.

Directoarea Rossotrudnicestvo, Elena Mitrofanova, a descris informațiile din presă despre Konceakov drept o „provocare nefondată”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel