Spionaj: Belgia limitează accesul militarilor din operațiuni la telefoanele mobile

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul Apărării din Belgia îşi va revizui regulile privind utilizarea smartphone-urilor de către soldaţii în operaţiuni, de teama tentativelor de spionaj, în special din partea Rusiei, au relatat sâmbătă mass-media belgiene, preluate de AFP. 

"Investim de mai mulţi ani în prevenire şi conştientizare, însă nu pare suficient", a declarat, la postul public de televiziune flamand VRT, Carl Gillis, responsabil cu operaţiuni al Statului Major belgian. 

"Ştim că Rusia se interesează de acest tip de date mobile" de geolocalizare, a adăugat el. 

A fost începută o analiză pentru toate operaţiunile militare, a precizat agenţia de presă Belga. 

Astfel, în statele baltice, aflate în apropierea Rusiei, "în anumite regiuni şi circumstanţe", militari belgieni ar urma să nu îşi mai poată folosi smartphone-ul personal atunci când ies din bază, conform Belga. 

La începutul lunii ianuarie, circa 250 de militari belgieni vor pleca pentru patru luni în Estonia pentru a face parte dintr-un batalion multinaţional în cadrul NATO. 

Colonelul Carl Gillis spune că Belgia nu este singura ţară care ia o astfel de măsură, invocând exemplele Germaniei şi Olandei. 

În luna iulie, cercetători din Olanda au atras atenţia asupra unei aplicaţii de monitorizare a activităţilor fizice, Polar, care permite colectarea de date sensibile privind militarii şi membrii serviciilor de informaţii din 69 de ţări. Aplicaţia şi-a dezactivat de atunci funcţiile de localizare. 

Pentagonul a revizuit la rândul său în ianuarie regulile de utilizare a unei alte aplicaţii pentru sportivi, Strava, deoarece ea ar permite dezvăluirea mişcărilor militarilor şi bazelor americane în lume.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel