Pentru descurajarea Rusiei, Spania va trimite patru avioane de vânătoare Eurofighter şi 130 de militari în Bulgaria

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Ministerul bulgar al Apărării a anunţat miercuri ca Spania va trimite patru avioane militare şi 130 de militari în Bulgaria, în această săptămână, pentru misiuni de poliţie aeriană, pe fondul creşterii tensiunilor cauzate de concentrarea de forţe ruse în apropierea frontierei cu Ucraina.

''Primele avioane Eurofighter din forţele aeriene spaniole sunt aşteptate în Bulgaria până la finalul săptămânii. Ele vor asigura protecţia spaţiului aerian bulgar până la sfârşitul lunii martie. Misiunea implementează măsuri pentru a asigura securitatea ţărilor membre NATO pe flancul estic'', a precizat ministerul bulgar al Apărării, potrivit Reuters.

De asemenea, ca răspuns la desfăşurarea de soldaţi şi tehnică militară rusă în jurul Ucrainei, Olanda trimite două avioane de luptă F-35 în Bulgaria. Avioanele ar urma să ajungă în Bulgaria la începutul lunii aprilie pentru a participa la misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing), sub egida NATO.

''Contingentul spaniol va participa cu avioane Eurofighter Typhoon, iar contingentul olandez va zbura cu F-35. Întrucât Bulgaria nu dispune de acest tip de echipamente şi capacităţi, solidaritatea ţărilor NATO conduce la utilizarea de capacităţi comune, acolo unde este posibil şi în concordanţă cu dorinţele şi deciziile ţărilor respective'', a precizat la finalul lunii ianuarie ministrul apărării bulgar Stefan Ianev.

Stat membru al NATO din 2004, Bulgaria intenţionează să creeze un grup combatant de 1.000 de militari sub comandament bulgar şi în strânsă cooperare cu Alianţa Nord-Atlantică. Grupul va include soldaţi din alte ţări aliate.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat vineri că încă există şanse ca actuala criză să fie soluţionată prin mijloace diplomatice, dar că există deja motive pentru impunerea de sancţiuni contra Moscovei.

Bulgaria are un acord cu SUA pentru a primi într-o bază de antrenament 2.500 de soldaţi, cu un maxim de 5.000 în perioadele de rotaţie a personalului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel