Spania trimite nave de luptă în Marea Neagră și vizează desfășurarea de avioane de luptă în Bulgaria

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a anunțat că Madridul trimite nave de luptă pentru a se alătura forțelor navale ale NATO din Marea Mediterană și Marea Neagră, pe măsură ce tensiunea în regiune crește din cauza consolidării prezenței armatei ruse la granița cu Ucraina.

Un dragor maritim este deja pe drum, iar o fregată va pleca în trei sau patru zile, a declarat Robles reporterilor spanioli, adăugând că guvernul de la Madrid are în vedere, de asemenea, trimiterea de avioane de luptă în Bulgaria.

Foarte probabil, Robles s-a referit la nava mare de patrulare maritimă “Meteoro” (P-41), care a părăsit ieri portul Las Palmas de Gran Canaria cu direcția Marea Neagră, pentru a prelua pentru șase luni conducerea SNMCMG-2 (Gruparea navală permanentă a NATO de luptă împotriva minelor).

„Rusia nu poate dicta nici unei țări ce să facă, așa că NATO va sprijini și va apăra suveranitatea oricărei țări care poate sau vrea să se alăture NATO”, a subliniat aceasta, precizând că totuși Spania susține “un răspuns exclusiv diplomatic” pentru rezolvarea conflictului.

Contribuția Spaniei la desfășurarea militară a NATO în Europa de Est vine după ce ministrul de externe Jose Manuel Albares și secretarul de stat american Antony Blinken au discutat marți, la Washington, despre organizarea răspunsului coordonat al NATO în cazul agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei.

Kremlinul a negat că vizează un atac, dar a transmis că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă nu este îndeplinită o listă de cerințe, inclusiv angajamentul din partea NATO de a nu admite niciodată Ucraina ca membru al alianței.

Oficiali occidentali, diplomați și foști oficiali au declarat săptămâna aceasta că NATO a fost obligată să ia în considerare o consolidare a forțelor în regiune, care contravine dorinței lui Putin ca alianța să nu se extindă mai departe spre est.

De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron s-a oferit să trimită trupe în România, în timp ce Danemarca a anunțat că va trimite o fregată în Marea Baltică săptămâna aceasta.

Diplomați europeni și oficiali NATO au declarat că situația ar putea determina ca la summit-ul NATO de la Madrid, din iunie, să fie luate și alte decizii privind desfășurarea trupelor alianței.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel