Amnistia condiționată, un dezastru informațional pentru rebeli

Victor Ionescu |
Data actualizării: | Data publicării:

Amnisitia condiționată oferită de președintele Somaliei, Mohamed Farmaajo, afectează puternic coeziunea grupărilor rebele, fundamentaliste. În februarie, președintele Farmaajo s-a oferit să acorde amnistie luptătorilor rebeli cu condiția să ofere informații despre grupările de gherilă și să denunțe violențele.

Mai mulți membri importanți ai grupării teroriste Al Shabaab au dezertat și s-au pus la dispoziția forțelor guvernamentale din regiunea Gedo, Somalia. Numărul dezertorilor din gruparea Al Shabaab este în creștere, susțin surse guvernamentale din Mogadiscio.

Un lider Al Shabaab a intrat în această săptămână în custodia autorităților somaleze din regiunea de sud a țării, Gedo, au confirmat oficialitățile. Omul, care a luptat alături de gherilele Al Shabaab mai mult de un deceniu, a părăsit gruparea.

Dezertorul Abdullahi Ahmed Noor a confirmat că este membru al organizației teroriste al Shabaab de peste 12 ani. El a spus că și-a dat seama că ceea ce făceau el și grupul era greșit, a auzit de oferta guvernului și a hotărât să dezerteze. În drum spre trupele somaleze, Abdullahi Ahmed Noor a fost atacat de luptătorii Al-Shabab, după ce aceștia au aflat că trece de partea guvernului.

Abdullahi Ahmed Noor s-a predat spunând că a fost indus în eroare de conducerea organizației teroriste și că viața sa va fi permanent în pericol, după ce a trădat încrederea grupării. Dar, recentele înfrângeri ale luptătorilor Al-Shabab i-au întărit decizia de a părăsi teroriștii, mai ales după oferta de amnistie guvernamentală. Abdullahi Ahmed Noor a oferit voluntar informațiile strânse în cei 12 ani petrecuți împreună cu gherilele pentru a ajuta forțele de securitate să desființeze rețeaua teroristă din regiune.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel