Soldații ruși care au invadat Ucraina, în tiparul secolului XX. Simileanu: Armata rusă nu e doar de ocupație ci și de jaf

Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

În cele peste 7 luni de invazie totală și neprovocată declanșată de Federația Rusă în Ucraina, nu de puține ori au apărut informații și materiale video în care soldații ruși jefuiau casele ucrainenilor. Imagini care amintesc mai degrabă de cel de-al Doilea Război Mondial și ofensiva sovietică în Vest spre Berlin.

La peste 75 de ani distanță de la evenimentele din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, tiparul soldatului rus invadator nu pare să se fi schimbat foarte mult.

Colonelul Vasile Simileanu, doctor în geopolitică și directorul revistei Geopolitica, în ediția precedentă a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania în fiecare vineri de la ora 11:00, a subliniat caracterul de jaf al Armatei ruse și a amintit că Moscova a aruncat în luptă soldați din zona Asiei Centrale și din Extremul Orient.

„Armata ucraineană e dotată foarte bine. Nu mai au acele veste anti-glonț de 27 kilograme care îngreunează foarte mult un militar să acționeze pe câmpul de luptă. Au echipamente moderne, ușoare, au posibilitatea de a se deplasa mult mai ușor iar operativitatea și ritmul de ofensivă sunt mult mai mari. Dispun de armament mult mai modern și ușor dezvoltat din metale compozite, nu din oțel care îngreunează soldatul.  

Nu au furat doar echipamente militare (n.r. - Armata rusă invadatoare). Să nu uităm că Armata rusă nu e doar o armată de ocupație, ci și una de jaf. Ați văzut primele imagini din război, s-au furat frigidere, televizoare, echipamente casnice.

Cineva din Ucraina mi-a povestit cum soldații ruși erau surprinși că ucrainenii au televizoare, aparate video, case ridicate din cărămidă. Asta pentru a vă da seama cam ce militari au folosit în prima fază a invaziei. Soldați din zona Asiei Centrale sau Extremul Orient Rus. Ne așteptam ca reacția să fie mult mai puternică, ca FSB-ul, moștenitorul KGB-uluim să ofere informații în timp real, dar au fost informații slabe. Ei au dezinformat mult pentru a-și justifica activitatea.  

Interviul integral în care Vasile Simileanu, doctor în geopolitică, a analizat situația de pe frontul ucrainean:

 

Soldați ruși, interceptați când povesteau cum furau echipamente de protecție NATO pentru a le folosi, de la militari morți ucraineni

 

Recent, jurnaliștii americani de la The New York Times au publicat convorbiri telefonice între soldați ruși și cei de acasă, în care militarii ruși povesteau inclusiv cum deposedau cadavre ale soldaților ucraineni de tehnică de protecție NATO pentru a o folosi.

Pprincipalele nemulțumiri în rândul acestora se referă la lipsa echipamentului militar adecvat. Un soldat rus, pe numele său Serghei, a povestit iubitei sale cum sunt deposedate cadavre ale militarilor ucraineni decedați pentru a folosi echipamentele lor de protecție. „Echipamentele de protecție NATO sunt mai performante decât ale noastre”, spune acesta în înregistrare, povestind cum alții luau echipamente de la ucraineni pentru a le folosi.

CITEȘTE ȘI: Cum poate Ucraina grăbi înfrângerea Rusiei. Simileanu: E nevoie de o breșă între est și sud, care să rupă zonele ocupate

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel