Cum poate Ucraina grăbi înfrângerea Rusiei. Simileanu: E nevoie de o breșă între est și sud, care să rupă zonele ocupate

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Colonelul Vasile Simileanu, doctor în geopolitică, a vorbit la emisiunea DefenseRomania, „Obiectiv EuroAtlantic”, despre situația frontului din Ucraina, dar și despre posibilele evoluții ale conflictului.

Există un incendiu puternic pe artera de cale ferată a podului din Crimeea.

În timp ce forțele de apărare ucrainene își continuă contra-ofensiva, trupele Federației Ruse se găsesc într-o situație cum nu se poate mai precară - cu un moral slăbit și  cu pierderi umane și de echipamente foarte mari.

În opinia analistului militar, cele mai mari probleme pentru Rusia ar fi generate de o străpungere ucraineană în sudul Regiunii Donețk, care să taie legătura cu Rusia a zonelor ocupate în sudul Ucrainei.

”Ar trebui să fie făcută o breșă, undeva la nivelul nordului Donețkului, în așa fel încât zona Harkiv să intre în totalitate sub control ucrainean, până la granița cu Rusia. 

A doua breșă, care din punctul meu de vedere e mult mai importantă, ar trebui să fie în partea de sud a Donețkului, astfel încât zonele ocupate (Zaporijjia, Mariupol, Melitopol, Herson) să fie izolate de aprovizionarea rusă. desigur, această aprovizionare poate avea loc folosind podul de peste strâmtoarea Kerci (care leagă Crimeea de Rusia n.r.), dar și podul acela are anumite restricții pentru tehnică grea și nu poți fi atât de operativ ca atunci când ești pe uscat”, subliniază colonelul Simileanu.

 

Explozie majoră pe podul din Crimeea

 

Un incendiu a izbucnit pe podul din Crimeea, care face legătura între Rusia și peninsula ocupată de aceasta. Mass-media de propagandă rusă a raportat că ardea o „cisternă cu combustibil” transportată pe calea ferată.

Accesul persoanelor pe pod a fost interzis. Direcția de drumuri Taman a informat RIA Novosti că traficul pe pod a fost suspendat.

Propagandistii de la RIA Novosti, referindu-se la " autoritatile" ocupante din Crimeea, scriu ca structura podului nu a fost deteriorată. Departamentul de drumuri Taman a declarat resursei că traficul pe pod a fost oprit.

Explozie majoră în strâmtoarea Kerci. Podul din Crimeea este în flăcări

 

 

Evoluțiile pe frontul ucrainean

 

ISW scrie că, cel mai probabil, pe 6 octombrie, forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în nord-estul regiunii Harkiv, lângă Kupiansk, precum și operațiunile de amenințare a pozițiilor rusești de-a lungul drumului Kreminna-Svatove din vestul regiunea Luhansk.

În sud, trupele ruse stabilesc probabil poziții defensive în regiunea superioară a Hersonului, după prăbușirea liniei ruse din nord-estul Hersonului

Potrivit Comandamentului ”Sud” al Armatei Ucrainene, contraofensiva din ultimele zile a dus la câștigarea unor teritorii de aproximativ 500 de kilometri pătrați ”și acest proces este încă în desfășurare”, scrie NV

„ Avem succese destul de convingătoare, nu denumim direcțiile, dar peste 400 de kilometri pătrați din regiunea Herson au fost deja eliberați de ocupanți. Și mergem înainte”, a spus Natalia Humeniuk, șeful Centrului de presă al Forțelor de Apărare întrunite ”Sud”.

Analiștii de la ISW arată că dronele iraniene nu vor avea un impact semnificativ pentru cursul războiului.

Trupele ruse au continuat atacurile la sol în regiunea Donețk pe 6 octombrie și probabil au avut unele câștiguri în jurul localității Bahmut.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel