Sistemul HIMARS, aflat în dotarea Batalionului 81 ROT, a participat la un exercițiu militar desfasurat la Focșani (Video)

Cristian Soare |
Data publicării:

Sistemul HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System - Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare), aflat în dotarea Batalionului 81 ROT, este gata pentru primirea misiunilor de luptă, se precizează într-un comunicat de presă, publicat pe pagina de Facebook a Statului Major al Apărării.

După cum se precizează în comunicatul de presă,  sistemul HIMARS, aflat în dotarea Batalionului 81 ROT, a luat parte la un exerciţiu militar derulat la Focșani.

Luna trecută, în noiembrie, s-a încheiat o nouă etapă din pregătirea rachetiștilor tereștri din Brigada 8 Rachete Operativ Tactice (ROT). 

Printre altele, Statului Major al Apărării ne îndeamnă să fim mândrii că după mulți ani România este dotată cu acest tip de sisteme de rachete.

,,Tehnică performantă, high class, pe care foarte puține țări o au în dotare. Și nu este vorba de laude, pentru a intra în sfera PR, ci ne referim la niște performanțe greu de egalat pentru acest sistem’’, se precizează în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, exercițiul de antrenament "Zimbrul 21" al Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice a marcat sfârșitul perioadei de instrucție individuală (New Equipment Training) ,desfășurată de rachetiștii tereștri cu reprezentanții companiilor producătoare ale echipamentelor sistemului HIMARS. 

Între obiectivele exercițiului s-au regăsit verificarea deprinderilor pentru operarea în condiții de maximă siguranță a echipamentelor, integrarea elementelor sistemului și verificarea funcționalității acestuia, precum și aprecierea nivelului de instruire de către echipa mobilă de instructori/TAFT (Technical Assistace Field Team) și de militari aparținând 4th SFAB (Security Force Assistance Brigade), care vor consilia batalionul pe timpul perioadei de instrucție colectivă.

 

Sisteme HIMARS pentru Armata României

 

Achiziționarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” - HIMARS.

Documentul prevede achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO.

HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate și utilizate în misiuni reale de Forțele Terestre și Corpul de Infanterie Marină ale SUA și oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanțial, oferind comandanților opțiuni pentru succesul misiunii în operațiile specifice.

Achiziţia sistemului HIMARS face parte dintre cele opt programe esenţiale prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României 2017 - 2026.

România devine astfel prima țară din Europa Centrală și de Est care operează atât sisteme Patriot, cât și HIMARS.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel