Shin Bet: Iranul a încercat să construiască o reţea de spion în Israel

S.I. Catalin / 25 iul 2019 / 11:03

Shin Bet, serviciul israelian de securitate internă, a acuzat miercuri Iranul de încercarea de a înfiinţa o reţea de spioni în Israel cu scopul comiterii de atentate.

Organizatorii operau din Siria, unde celula era condusă de un anume "Abu Jihad", afirmă Shin Bet într-un comunicat. Israelienii arabi şi palestinieni au fost abordaţi pentru a face parte din această reţea prin profiluri Facebook fictive, potrivit anchetei Shin Beth.

Abu Jihad, care a primit ordine de la Teheran, a fost însărcinată cu strângerea de informații despre baze militare, situri sensibile sau despre spitale din Israel cu scopul de a comite atentate, susţine serviciul israelian de securitate internă, potrivit Times of Israel.

Potrivit Shin Bet, iranienii au reușit să recruteze cel puțin o persoană pentru a furniza informații și a încerca să efectueze atacuri împotriva țintelor militare și civile israeliene. Agenția de securitate a declarat că marea majoritate a tentativelor de a contacta pe Facebook au fost ignorate de israelieni, deoarece profilurile false create de Abu Jihad și de asociații lui au părut suspicioase.

Se pare însă că ,,imensa majoritate a cetăţenilor israelieni' arabi contactaţi de către iranieni 'a refuzat să răspundă cererilor de a face parte din reţea şi au întrerupt contactul'', a declarat Shin Bet.

Arabii israelieni sunt descendenţii palestinienilor rămaşi pe pământurile lor după crearea statului Israel în 1948. Ei reprezintă 17,5% - sau puţin peste 1,3 milioane de persoane - din cei nouă milioane de israelieni.

În luna iunie, parchetul militar israelian a inculpat un iordanian acuzat că a fost recrutat de către Iran pentru a crea o reţea de spioni în Israel.

Iranul este marele inamic al Israelului, care nu încetează să denunţe acţiunile Teheranului în regiune şi care se consideră drept ţinta desemnată a programului nuclear iranian.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy